HOE KAN U PRINTEN ZONDER DRAAD?

Roel Van Espen medewerker Trends

Lexmark kent u wellicht van de populaire ‘all in one’-apparaten uit de reclamebrochures. Deze fabrikant heeft draadloze toestellen gelanceerd. We testten het op een na grootste uit het nieuwe gamma: de Lexmark X6570.

De Lexmark X6570 is volgens de fabrikant een ‘vier in één’-toestel dat een inkjetkleurenprinter, een scanner, een kopieerapparaat en een fax combineert. Daarmee mikt men niet alleen op de consument die een wireless netwerk in huis heeft, maar ook op thuiskantoren en kleine bedrijven. De adviesprijs voor dit toestel is 189 euro, maar op internet troffen we het al aan voor minder dan 150 euro. De Lexmark X6570 is met zijn 8 kilogram wel vrij zwaar. Vooraan bevindt zich een bedieningspaneel met een heleboel knopjes. Handig – vooral wanneer het toestel wat lager is geplaatst – is dat u dit naar boven kan draaien. We kregen er zelfs twee monteerbare voorzetplaatjes bij voor instructies in het Nederlands of in het Frans. Communautaire correctheid: daar houden we van.

Installatie

Bij aanvang van de installatie werden we meteen opgeschrikt door een boodschap: het hele proces kon tot dertig minuten in beslag nemen. Uiteindelijk deden we er zelfs nog heel wat langer over (zie hieronder). Verwarrend was alvast dat naast het standaard installatievenster plots een tweede venster opdook voor de integratie in ons draadloos netwerk. Maar al bij al verliep de initiële installatieprocedure vlot. Ter info: we moesten het toestel wel eerst tijdelijk aansluiten via de bijgeleverde USB-kabel. Pas na de installatie zou het volledig draadloos werken.

Bij onze eerste test kregen we een mooie afdruk. Maar wat bleek? De printer was nog steeds verbonden via de USB-kabel. Vergeten! En dat was uiteraard niet de bedoeling. We wilden net de draadloze mogelijkheden van dit toestel ontdekken. Een nieuwe proefafdruk dan maar – nu zonder kabel. Helaas: er gebeurde niets. Zelfs na een keertje alles opnieuw te hebben opgestart. We hadden tijdens de installatie nochtans de beveiliging van ons wifinetwerkje uitgeschakeld, om de integratie vlot te laten verlopen. Maar volgens de fabrikant is dat niet eens nodig: de Lexmark X6570 installeert zich in principe zonder problemen in een beveiligd netwerk.

Gebruik

Er zat dus niets anders op dan de software te verwijderen en alles opnieuw te installeren. Met resultaat, want vanaf dan lukte het draadloos printen wél. Zelfs wanneer we het toestel twee verdiepingen lager deponeerden. En bovendien erg snel: in theorie tot 24 kleurenpagina’s en zelfs 28 zwart-witpagina’s per minuut. Tijdens de installatie was ons overigens gesuggereerd om de speciale Lexmarkknoppenbalk aan onze internetbrowser te laten toevoegen. Hiermee zouden we namelijk makkelijker en efficiënter webpagina’s afdrukken. En hoewel we hier geen voorstander van zijn – onze browser is al druk genoeg – gaven we hieraan toe. Zo kunnen we u melden dat die werkbalk een aantal nuttige knoppen bevat, bijvoorbeeld om enkel de foto’s, alleen de tekst of enkel in zwart-wit af te drukken.

De Lexmark X6570 bevat trouwens ook diverse poorten voor mediakaarten. Handig dus om snel foto’s af te drukken. De bijgeleverde software (Lexmark Productivity Studio) laat u toe om ze eerst nog in beperkte mate te bewerken op uw pc en de speciale ‘gepigmenteerde’ Evercolor2-inkt zorgt ervoor dat de afdrukken waterbestendig zijn en een goede weerstand bieden tegen licht. De kwaliteit – op speciaal fotopapier – vonden wij voor een inkjetprinter alvast verbazingwekkend. Maar zoals steeds zijn de inktpatronen wel erg duur: zo’n 25 euro voor kleur en 20 euro voor zwart. Op papier kan u gelukkig wél besparen: de Lexmark X6570 kan automatisch dubbelzijdig afdrukken.

Kopiëren, scannen (48-bit flatbed) en faxen kan met deze ‘all in one’ dus ook en de kwaliteit vonden we steeds meer dan behoorlijk. Bovendien kan u dit toestel makkelijk ‘delen’ in uw draadloos netwerk, zodat ook uw collega’s er gebruik van kunnen maken. Handig dus, zo’n combinatieapparaat in de werkomgeving. Maar als het eens dienst weigert, bent u natuurlijk wel helemaal out of business.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content