Hoe Brazilië, Rusland, India en China groeien

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

De snelgroeiende landen hebben hun lesje geleerd. Brazilië, Rusland, India en China (de Bric-landen) & co. hebben al hard gewerkt om een crisis die de welvaart onderuitschopt, zoals in Zuidoost-Azië in 1998, geen kans te geven. Dankzij een geslaagde exportstrategie (met dank aan de VS en zijn tekort op de lopende rekening) hebben China & co. pakhuizen volgestouwd met buitenlandse reserves, die ze in de strijd kunnen gooien om eventuele speculatieve aanvallen op de munt af te slaan. De kans op een aanval is trouwens ook fors gedaald, omdat deze landen hun buitenlandse schuld hebben verminderd, vaak ook hun overheidsfinanciën gesaneerd hebben en de inflatie onder controle gekregen hebben. Heel wat van de ontluikende markten genoten en genieten van de fel gestegen energie- en grondstoffenprijzen om hun groeimirakel te financieren. Natuurlijk schrijft elk groeiland een specifiek verhaal. We zetten de vier belangrijkste op een rij.

BRAZILIË

Braskem (petrochemie), Companhia Vale do Rio Doce (mijnbouw), Coteminas (textiel), Embraco (elektro), Embraer (luchtvaart), Gerdau (staal), Natura (cosmetica), Perdigao (voeding en drank), Petrobras (olie en gas), Sadia (voeding en drank), Vo- torantim (industrie), WEG (elektro).

Brazilië boekt uitstekende uitvoerprestaties, vooral dankzij de grondstoffen. Ook de binnenlandse dynamiek is uitstekend, dankzij de succesvolle strijd tegen de inflatie en de aantrekkende arbeidsmarkt. De lopende rekening toont een overschot, de buitenlandse schuld daalt snel. De overheidsschuld is echter nog hoog, en vooral kortlopend gefinancierd. “Verkiezingen kunnen voor politieke onrust zorgen, maar het orthodoxe economische beleid staat niet ter discussie,” zegt Dirk Sebrechts, analist van KBC Asset Management.

CHINA

BOE Technology (computers en IT-componenten), China FAW (autosector), Galanz (huishoudapparaten), Gree Electric (huishoudapparaten), Haier (huishoudapparaten), Hisense (elektro), Lenovo (computers en IT-componenten), Sjanghai Automotive (autosector), Sjanghai Baosteel (staal), Shougang (staal), ZTE (telecomapparatuur).

De wereld op zijn kop. Terwijl het Westen alle moeite heeft om de economische groei op te krikken, slaagt China er nauwelijks in om de groei af te remmen. De People’s Bank Of China is bezig de rente op te trekken, maar de statistieken blijven groeicijfers van zowat 10 % optekenen. China teert nog op de export, als fabriek van de wereld, maar de dienstensector is aan een opmars bezig. De binnenlandse vraag steunt niet alleen meer op binnenlandse investeringen, maar krijgt ook steun van een aantrekkende consumptie. De Olympische Spelen van 2008 zullen voor een extra impuls zorgen.

Maar China blijft ook een zwarte doos – niemand weet of de statistieken die Peking produceert ook kloppen. De economie bestaat nog voor een groot stuk uit inefficiënte staatsbedrijven, terwijl de banksector gebukt gaat onder een pak slechte leningen. De geschiedenis zal uitmaken of de introductie van vrijemarktprincipes in een staatsgeleide samenleving een geslaagd experiment wordt.

INDIA

Bajaj Auto (autosector), Bharat Forge (autosector), Cipla (farmacie), Dr. Reddy’s Laboratories (farmacie), Hindalco (non-ferro), Infosys Technologies (IT-diensten), Mahindra & Mahindra (tractoren en autosector), Ranbaxy Laboratories (farmacie), Satyam (IT-diensten), Tata Motors (autosector), Tata Steel (staal), Tata Tea (voeding en drank), Wipro (IT-diensten).

De Indiase economie moet het vooral hebben van een groeiende dienstensector. Slechts 13 % van de productie wordt uitgevoerd, wat uniek weinig is onder de groeilanden. De stijging van de welvaart vuurt de consumptie aan. India is een diensteneconomie die al drijft op binnenlandse consumptie, maar fors moet investeren in betere infrastructuur.

De groei is daarom minder uitgesproken dan de Chinese, maar wel duurzamer van karakter. De premier is hervormingsgezind en er heerst een investeringsvriendelijk klimaat. Risicopunten zijn de overheidstekorten en het oplopende gat in de lopende rekening.

RUSLAND

Lukoil (olie en gas), MMC Norilsk Nickel Group (non-ferro), Mobile TeleSystems (telecomdiensten), Rusal (non-ferro), Severstal (staal), Sukhoi (luchtvaart).

De energiereserves zijn een honingpot voor de Russische beer. Met de petrodollars wordt de buitenlandse schuld afbetaald en worden reserves aangelegd. De economie en beurs teren op de energiesector. De sterke roebel kan de rest van de uitvoer afremmen en de economie is kwetsbaar voor lagere energieprijzen. Het investeringsklimaat is zwak en de corruptie tiert nog welig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content