Hoe betrouwbaar is de loonnorm?

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven bepaalde de maximale marge voor de loonevolutie in 2007-2008. 5,5 % is het magische cijfer. Maar dat getal blijkt niet bijster betrouwbaar, zo leert een analyse van de vijf jongste rapporten.

Het jongste rapport van de CRB.

Uit het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) van november 2004 bleken de Belgische lonen in de periode 2003-2004 met 5,9 % gestegen te zijn. Daarmee waren de loonkosten van onze bedrijven 1,4 % méér gestegen dan in de drie buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland (de referentielanden om de loonnorm te bepalen). De loonevolutie schoot daarmee ook een half procent boven de loonnorm voor die periode.

Die cijfers inspireerden de sociale onderhandelaars om eind 2004 de loonnorm op 4,5 % te zetten, 0,8 % lager dan de maximale marge die de CRB had vastgesteld. Maar wat bleek in het rapport van november 2005? De Belgische lonen waren in de periode 2003-2004 helemaal niet met 5,9 % gestegen, maar wel met slechts 4,6 %. En in de drie buurlanden waren de loonkosten toch iets hoger uitgevallen. De 1,4 % concurrentiehandicap werd plots omgetoverd in een concurrentievoordeel van 0,1 %. In het rapport dat vorige week werd voorgesteld, werden de cijfers nog maar eens aangepast. Het concurrentievoordeel liep al op tot 0,6 %. Vooral omdat in de buurlanden de cijfers naar boven werden herzien.

Het jongste rapport bevat echter een nieuw alarmerend cijfer: de Belgische lonen zijn in de periode 2005-2006 welgeteld 1,1 % méér gestegen dan de lonen in de drie buurlanden. Al bij al mogen we daar nog best tevreden mee zijn, want vorig jaar was er nog sprake van een concurrentiehandicap van 2,1 %.

De vraag is uiteraard welke cijfers het rapport van 2007 zullen produceren. Zullen de vakbonden bereid zijn de loonnorm lager te zetten dan het CRB-cijfer vanwege die concurrentiehandicap? Twee jaar geleden hebben ze zich daarbij alleszins serieus laten misleiden. Niet dat er geen probleem is, want de CRB gaf wel mee dat België sinds 1987 zowat 8 % aan concurrentievermogen heeft verloren tegenover de drie grote buurlanden. En over zo’n lange periode is dat wél een betrouwbaar cijfer. Het inspireert de werkgeversfederatie Agoria om de afschaffing van de wet van 1996 – die de basis is voor de loonnorm – te bepleiten en open onderhandelingen over de afbouw van die historische handicap te eisen.

EXTRA INFORMATIE OP WWW.TRENDS.BE

Guido Muelenaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content