HOE BELEGGEN IN WIJN?

Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar we beschikken over goede redenen om aan te nemen dat de prijsstijgingen bij de topwijnen niet het karakter van een zeepbel hebben aangenomen. Wijnkenner Christian Roger wijst erop dat de productie van topwijnen beperkt is en dat het aanbod vermindert met elke fles die wordt geopend. Bovendien gaat de vraag in stijgende lijn omdat er over de hele wereld kapitaalkrachtige klanten bijkomen. In China en Rusland gaat het vaak om nouveaux riches, maar in landen als Brazilië, India, Taiwan en Zuid-Korea zitten wel wijnkenners. Het mechanisme van een lager aanbod, gekoppeld aan een hogere vraag, zorgt voor nieuwe prijsstijgingen.

Zelf beleggen

Het is minder eenvoudig dan u op het eerste gezicht zou denken. Uiteraard kunt u zelf de nodige flessen kopen, maar bedenk dat het niet gemakkelijk is om de wijnen optimaal te bewaren. Bovendien moet u aan de verleiding weerstaan om de flessen te openen om te vermijden dat uw investering tot nul wordt herleid. De moeilijkste vraag is waarschijnlijk welke topwijnen uit welke topjaren u moet kopen, want dat is de sleutel tot succes. De ervaring heeft immers geleerd dat niet alle wijnen, zelfs van topkastelen, even sterk in prijs stijgen. Veel hangt af van het jaar en niet alle wijnen kunnen decennialang worden bewaard. Wanneer ze over hun top heen zijn, vermindert hun waarde pijlsnel.

Nobles Crus

Dit Luxemburgse beleggingsfonds, dat over het statuut van Specialised Investment Fund beschikt, vormt een van de weinige manieren om te beleggen in topwijnen. Het fonds werd eind 2007 opgericht en de prestaties uit het verleden mogen worden gezien. In 2008 steeg de inventariswaarde met 20,39 %, terwijl in het moeilijke 2009 nog een hausse van 9,79 % werd opgetekend. Voor de eerste drie maanden van dit jaar staat de teller op 3,28 %. Meer informatie vindt u op de website www.eliteadvisers.com. We vermelden wel dat het minimuminvesteringsbedrag 125.000 euro beloopt. Wanneer een bank het fonds koopt in het kader van het vermogensbeheer voor een klant, is er echter geen minimum. Het succes van het fonds is in grote mate te danken aan de neus en de smaakpapillen van beheerder Christian Roger, een Franse bankier, die in 1998 van zijn passie, wijn, zijn beroep maakte. We vroegen deze wijnkenner hoe hij tegen de oogst 2009 aankijkt, al moeten de wijnen nog worden gebotteld. “Het gerucht deed al maanden de ronde dat 2009 een uitzonderlijk jaar voor de Bordeaux zou worden. De weersomstandigheden waren optimaal, zodat het moeilijk was dit millésime te missen. Hoewel sommige producenten zich op een uitschuiver lieten betrappen, interpreteerde de grote meerderheid dit wijnjaar perfect en zorgden de wijnmakers voor voldoende zuren om het zeer hoge alcoholgehalte te balanceren. Talrijke wijnen koppelen daardoor de kracht en de structuur van 2005 aan de elegantie en de finesse van 1990.” Enkele topnamen. Op de rive gauche: Château Haut-Brion, Château Lafite-Rothschild, Château Latour en Château Margaux (zelfs de tweede wijn, Pavillon Rouge, is van een ongekend hoog niveau). Op de rive droite: Château Ausone, Vieux Château Certan (van de familie Thienpont), Château Lafleur, Château Cheval Blanc (alsook de tweede wijn, Petit Cheval).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content