Historisch slechte score

Waarom werd de Masters gewonnen door een onbekende uit Cedar Rapids?

De recente Masters heeft iedereen koud gepakt. Zowel de spelers als de toeschouwers. Het parcours, dat 400 meter langer is gemaakt en er de voorbije jaren een bos bij kreeg, lag er door de snijdende kou nog moeilijker bij. Met een lengte van ongeveer 6700 meter is Augusta het derde langste terrein in de geschiedenis van de majors. Bovendien lijkt het almaar moeilijker te worden, wat de vooruitgang op het gebied van materieel behoorlijk compenseert. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de totaalscore van de verrassende winnaar (de Amerikaan Zach Johnson leverde 289 af, één slag boven par) de slechtste winnende score ooit in dit toernooi evenaart. Tiger Woods, Retief Goosen en Rory Sabbatini volgden op twee slagen van de winnaar.

Deze editie van de Masters werd een heus gladiatorengevecht. De jongens met de meest behouden aanpak en grootste mentale veerkracht domineerden het gebeuren. De hoge moeilijkheidsgraad van het parcours zorgde ervoor dat er weinig spektakel te zien was, temeer omdat de omstandigheden verre van ideaal waren. Veel enthousiasme viel er dan ook niet op te snuiven. Het onderkoelde publiek liet zich nooit horen en vond het ook niet nodig te applaudisseren voor de pars.

Zach Johnson (31), afkomstig uit Iowa, speelde nog maar voor de derde keer mee in de Masters. De laatste dag maakte hij het verschil met een 69. Die score bouwde hij op met drie birdies in vier ronden, vanaf de dertiende hole. Johnson, die zeer katholiek is, zei na afloop dat hij verbaasd was over “wat God niet allemaal kan. Ik probeerde heel nuchter te blijven, me niet te laten raken door alles om me heen, en dat lukte. Ik wist dat ik hier kon winnen, want ik had in de voorbereiding op het toernooi getraind als een beest.”

Vóór zijn hoogdag in de Masters had Johnson nog maar één toernooi gewonnen: de BellSouth Classic 2004. Hij voegt zijn naam nu toe aan het groepje spelers dat onlangs uit het niets kwam om een toptoernooi te winnen, zoals Ben Curtis en Todd Hamilton (winnaars van de British 2003 en 2004), en ook Rich Beem en Shaun Micheel (US PGA 2002 en 2003).

Johnson, nu de vijftiende speler in de wereld, maakte wel al deel uit van de Amerikaanse ploeg die in 2006 de Ryder Cup speelde. Bovendien staan de jongste jaren alleen maar topspelers op de erelijst van de Masters, zoals Woods (vier keer), Phil Mickelson en José Maria Olazabal (twee) of Vijay Singh (een). Tiger Woods kon zijn vijfde Masters niet winnen en blijft dus steken bij twaalf majors. De absolute recordhouder blijft Jack Nicklaus.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content