Hijgen op de Himalaya

De Mont Ventoux heeft elke zichzelf respecterende fietsliefhebber al een paar keer beklommen. Daarom bedacht ‘Marathonman’ Stefaan Engels een nieuwe uitdaging. Hij begeleidt twaalf Vlaams ondernemers tijdens een fietstocht van 564 kilometer in de Himalaya.

KAREL CAMBIEN

KAREL CAMBIEN

Als je 365 marathons kan lopen in 365 dagen, is geen berg meer te hoog. Zelfs de Himalaya niet. “Na mijn marathonavontuur was ik al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar dan als begeleider of coach, liefst van ondernemers”, zegt Stefaan Engels. “Dat zijn mensen die ook graag grenzen verleggen.”

Zaterdag gaat ‘Operatie Himalaya’ van start. Engels vliegt met twaalf Vlaamse ondernemers richting Delhi en dan volgt een nachtelijke jeeptocht van elf uur naar Kullu. Dat is het vertrekpunt voor een twaalfdaagse fietstocht die de Vlaamse ondernemers tot boven de 5000 meter brengt. De groep heeft zich hier maanden op voorbereid met trainingsschema’s en groepstrainingen. Het grote avontuur loopt over de befaamde Manali-Lech Highway dwars door de deelstaten Himachal Pradesh en Kasjmir.

Niet om het eerst

In het eerste weekend van juni verzamelden de deelnemers nog in de Ardennen om daar de scherpste hellingen te lijf te gaan, ook de beruchte Stockeu met zijn 15 procent. Na een loodzware tocht van 100 kilometer zag je niet alleen blije, maar ook weinig afgepeigerde gezichten. “Ze zijn er zonder onderscheid klaar voor”, glunderde Stefaan Engels. “Ieders conditie is er fel op vooruitgegaan, maar de grote onbekende blijft de hoogte. Niemand kan voorspellen hoe snel of hoe traag zijn lichaam zich aanpast of hoe adembenemend de gevreesde hoogteziekte zal zijn.”

“Medisch zijn we op alles voorbereid, tot en met jeeps en helikopters die ons bij het dichtste ziekenhuis brengen. Dagelijks meten we ook alle persoonlijke parameters zoals gewicht, bloeddruk of lactaat. Maar we hebben ook duidelijke afspraken. We trekken naar de Himalaya als groep en niet om als eerste boven te zijn. Het doel is scherp omlijnd: iedereen naar boven brengen op zijn tempo, de snelste zowel als de traagste, het maakt niets uit. Rekening houden met de groep is ook een les die mensen kunnen meenemen in hun leven.”

Dat twaalf drukbezette ondernemers de tijd nemen voor deze uitdaging lijkt op het eerste gezicht verwonderlijk, maar dat is een foute inschatting. Voor marathonman Stefaan Engels gaat dit verhaal veel verder dan een netwerkmoment van ondernemers die even fietsen in de Vlaamse Ardennen.

Zijn boodschap is vergelijkbaar met zijn 365 marathons in evenveel dagen. “Sporten is voor mij een spiegel op het leven. Uitdagingen aangaan, hindernissen overwinnen, geloven dat je meer kan dan je zelf denkt, daar draait het om. Ondernemers zijn bij uitstek mensen die deze principes hoog in het vaandel dragen. Het yes you can-gevoel zal een mentale boost opleveren die hen nog eens zoveel sterker zal maken, in hun job en in hun leven.”

Ook voor Engels is de fietstocht in de Himalay een première. “Maar in de komende jaren willen we met dit event blijven uitpakken totdat het een soort klassieker wordt. Mijn eerste inschrijving voor 2013 heb ik al op zak. Herman Vande Velde van de gelijknamige beursgenoteerde lingeriegroep heeft zich principieel geëngageerd.”

De expeditie is te volgen op www.marathonman365.be/himalaya

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content