HIGHTECHMAFFIA

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Brighton (Groot-Brittannië).

Gesofisticeerd.

Dat de “Organizatzyia” zich bezighoudt met afpersing, drugs, prostitutie, smokkel en complementaire misdrijven (geweld, witwassen), weet de publieke opinie. Maar dat Russische bendes ook in staat zijn tot “uiterst gesofisticeerde hightech-operaties”, zoals Citibank-manager Ron Warmington stelt, is minder geweten.

Warmington leidt de frauderecherche-eenheid van Citibank voor Europa en het Midden-Oosten. Hij deed onlangs zijn verhaal uit de doeken op de fraudeconferentie van de Association of Certified Fraud Examiners in Brighton. “Bankiers praten niet graag over hun fraudezaken,” geeft hij toe. “Maar het is noodzakelijk dat we onze expertise over de Russische maffia delen. Anders krijgen ze vrij spel.”

Citibank werd “aangevallen” door een team uit Sint-Petersburg rond de

hackerVladimir Levin, niet zozeer een zware jongen, dan wel “een avonturier die het establishment wilde tarten (Warmington)”. Levin loodste valse transacties, van echte cliënten naar maffiarekeningen, in het Citibank-informaticasysteem. Zo’n veertig verrichtingen sluisden 10 miljoen dollar door naar brievenbusfirma’s in Nederland, de Verenigde Staten, Finland en Rusland. Het criminele netwerk steunde verder op bedrijven in de Maagdeneilanden, Canada, Colombia, Finland, Duitsland, Hongkong, Indonesië, Israël, Nieuw-Zeeland en Uruguay.

Citibank werd gealarmeerd, toen twee dubieuze transacties terechtkwamen bij dezelfde beneficiant in een bank in Helsinki. “Beide transacties werden geprotesteerd door echte klanten die geld van hun rekening zagen verdwijnen,” aldus Warmington. “De Finse Citibanker rook een rat en contacteerde onmiddellijk de fraude-eenheid.” In een eerste reactie werd de klanten gevraagd de paswoorden aan te passen. Een half uur later zaten de hackers al opnieuw binnen.

Citibank overhandigde een lijst van álle Russische namen die eerder geprotesteerde overschrijvingen hadden ontvangen, aan bancaire vrienden en Amerikaanse, Russische en Europese (ook Antwerpse) politiediensten. Zo werden verdachte personen geselecteerd.

Het onderzoeksteam contacteerde de banken die de opeenvolgende frauduleuze transacties uitvoerden. Warmington: “De collega-bankiers deden alles om ons te helpen. We werden immers geconfronteerd met een gemeenschappelijke vijand. Citibank achterhaalde de uiteindelijke bestemming van de gelden erg snel, ook via Swift ( nvdr – het interne betalingssysteem van de banken in Brussel). Je kan immers élke bankverrichting achterhalen”.

De meeste transacties leidden naar bedrijven met een Russische connectie. “Zo was er een Nederlandse auto-importeur die glashard verklaarde dat er als tegenprestatie voor de inkomende fondsen wagens werden geleverd,” aldus Warmington. “Het misdaadgeld werd zo in één vloeiende beweging witgewassen.”

Einde 1995 werden Levin en enkele kompanen gearresteerd. Van de gefraudeerde 10 miljoen dollar werd 96% gerecupereerd. De overige 4% was door het veiligheidsnet “doorgelaten” om de telefoons van de bestemmeling te kunnen traceren. “Leergeld,” noemt Warmington dat bedrag.

Intussen werd ook de nummer drie van de misdaadbende aan de tand gevoeld. “De top loopt echter waarschijnlijk nog vrij rond,” vreest Warmington. “Zij verwierven de nodige knowhow met hun operatie. Waarschijnlijk wordt – gezien de zware beveiligingsmaatregelen die ettelijke banken inmidddels hebben genomen – het volgende slachtoffer een grote onderneming. De Russische maffia heeft de middelen om in zo’n operatie te investeren. De mogelijke frauduleuze winst kan in de honderden miljoenen lopen. Scary.

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content