‘Hier zitten de hersenen, de industrialisering zit eromheen’

Abd-Samad Habbachi © olivier polet / isopix

WIE

Abd-Samad Habbachi (35)

IS

Coördinator van het technologisch innovatiecentrum A6K in Charleroi

WAS

Abd-Samad Habbachi werkte elf jaar voor de werfmachinebouwer Caterpillar in Gosselies, die in 2017 definitief sloot. Dat jaar ging hij aan de slag bij de cel Catch, die de regio rond Charleroi wil herlanceren na de sluiting en die wordt gecoördineerd door staatssecretaris voor de Relance Thomas Dermine (PS). Abd-Samad Habbachi kreeg als taak jonge groeibedrijven naar die regio met een hoge werkloosheid te lokken. Het project A6K sluit daarbij aan. Het is een technologisch innovatiecentrum dat ervoor moet zorgen dat er meer synergie komt tussen grote bedrijven in de regio, zoals Alstom, AGC en Thales, en start-ups en groeibedrijven in de digitale sector.

WIL

A6K spiegelt zich aan grote innovatiehubs en campussen voor innovatie zoals Beacon in Antwerpen en BeCentral in Brussel. Het project huist in een grote voormalige productiehal van de NMBS. “We willen toegevoegde waarde creëren door te focussen op menselijke intelligentie en creativiteit”, zegt Habbachi. “We zijn niet van plan hier producten te maken. Wanneer onze projecten concreet moeten worden gerealiseerd, richten wij ons tot de grote industriebedrijven in de regio. Hier zitten de hersenen, de industrialisering zit eromheen.”

Behalve het stimuleren van innovatie via start-ups wil A6K ook een aantrekkingspool voor talent worden. Habbachi: “Er is een tekort aan hooggeschoolde werkkrachten in de regio. Trek je bijvoorbeeld ingenieurs aan, dan creëren ze tegelijk banen voor ondersteunende functies.” A6K hoopt de komende maanden nog extra te groeien dankzij een injectie van 87 miljoen euro uit het post-coronarelanceplan.

VRIJE TIJD

Film en reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content