Hier zijn ze: de durvers, de doeners, de optimisten

Wim Verhoeven Hoofdredacteur

Kerstvakantie. Tijd van lijstjes, jaaroverzichten en obligate interviews. Vaak met dezelfde gezichten, meningen en voorspellingen. Trends doet dat anders. Ons lijstje vindt u nergens. In dit interviewnummer spreken vooral ondernemers. Omdat het in tijden van nood altijd goed is naar hen te luisteren. Ondernemers zijn getraind om kansen te zien.

We hebben het er echt niet voor gedaan, maar bijna allemaal vertellen ze een optimistisch verhaal. Ze spreken over hun ambitie, zoals Bob Verbeeck van Golazo, die alleen maar groeikansen ziet. “Wij willen jaarlijks gemiddeld met 20 procent blijven groeien”, zegt hij. “Wie kan zowel een wereldkampioenschap 3×3-basketbal, breakdance, wielrennen en muurklimmen als pakweg een Europees kampioenschap atletiek of cyclocross organiseren? Daarmee zijn we vrij uniek.” Het gesprek met Chris Umé gaat over lef. In America’s Got Talent verbaasde hij een miljoenenpubliek met zijn deepfaketechnologie. Hij wilde zijn kennis niet overleveren aan een Amerikaans mediaconcern, maar heeft zijn eigen bedrijf. “Het kan morgen gedaan zijn, als de concurrentie ons inhaalt of fors onder onze prijs duikt”, zegt hij. “We zitten in een cruciale fase, waarin we het bedrijf moeten uitbouwen en tegelijk zeer belangrijke strategische beslissingen moeten nemen. Het is absurd hoeveel op ons afkomt. Ik leef tegen 250 per uur.”

Na dit turbulente jaar zijn er meer redenen dan ooit om vooruit te kijken.

In hun eerste dubbelinterview ooit spreken de oprichters van Materialise over de gouden toekomst van 3D-printing. Fried Vancraen kennen we, maar zijn vrouw Hilde Ingelaere stond mee aan de wieg en is dankzij haar financiële inzicht een even grote sterkhouder. “Minder dan 1 procent van de wereldwijde manufacturing gebeurt via 3D-printing. Wij geloven dat 10 à 15 procent haalbaar is. Dat zal ook bij ons jaarlijks voor een tweecijferige groei zorgen”, zeggen zij. En zo gaat dat maar door. Geert Noels spreekt over een haalbare en betaalbare klimaattransitie, John Porter over klantenbinding bij Telenet als iedereen supersnel internet kan aanbieden. En Nancy McKinstrey van Wolters Kluwer legt uit hoe je een bedrijf op een succesvolle manier zeven keer groter maakt. Zij deed het en daarom is ze de best betaalde CEO van de Nederlandse beurs. Allemaal durvers, doeners en mensen die ons perspectief bieden. Dat kunnen we gebruiken.

Op de cover hebben we zowaar een socialist gezet. Veel politici interviewt Trends niet. Ondernemers zien politici – en socialisten al helemaal – vaak als een remmende factor in een land dat zichzelf dringend moet heruitvinden. Maar in deze Trends kozen we voor de man die hoe dan ook een sleutelrol zal moeten spelen bij de regeringsvorming na Vivaldi. Voor wie het zich niet meer herinnert: Vivaldi heette ooit de regering van de laatste kans te zijn. De regering die stevig zou hervormen om de linkse en rechtse extremen weer in hun mand te krijgen. We zijn benieuwd. In het gesprek met Conner Rousseau zie je een aantal rode heilige huisjes opduiken, zoals het vermogenskadaster, maar ook de manifeste wil om de pensioenen op een realistische manier te hervormen.

De waan van de dag is zelden aan ons besteed, maar na dit turbulente jaar zijn er meer redenen dan ooit om vooruit te kijken. Vorige week publiceerden we onze vooruitblik voor 2023, samen met de beste analisten van The Economist. Dat speciale nummer vindt u nog altijd in de krantenwinkel. En nu volgen deze twaalf waardevolle interviews. Neem er uw tijd voor. Er zit genoeg in om de komende dagen eens rustig over na te denken. Vergeet ondertussen niet te genieten van uw familie en dierbare vrienden. Uw weekblad gaat er tijdens de eindejaarsperiode even tussenuit, maar u kan ons blijven volgen op Trends.be en Kanaal Z. Onze eerstvolgende afspraak? De Trends Manager van het Jaar. Op 11 januari komt u daar alles over te weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content