Hete geruchten uit Limburg en uit Spanje

In Limburg gonst het van geruchten over de lobbypraktijken van Ghislain Lenaers. In de pers verschenen hierover getuigenissen van ene Hans Alen. Die criminele zakenman – voorbehoud bij zijn verklaring is dus gepast – noemde de promotor in verband met de omkoping van José Happart; die dat met klem ontkent. Dat zou gebeurd zijn met reisjes naar Marbella en bezoeken aan lokale prostituees. Een aannemer bevestigt. “Lenaers heeft de reputatie mensen in een gênante positie te brengen op wilde feestjes in achterafkroegen en dat uit te buiten. Ik heb hem al dikwijls gezegd dat hij daar beter mee stopt.”

Lenaers lacht dit soort verhalen weg en voegt er spontaan nog eentje aan toe. “In Moldavië hadden we een hotel. Soms bleven er ondernemers of politici slapen. Hier in Limburg gingen geruchten dat verborgen camera’s beelden maakten van bezwaarlijk materiaal. Als ik daarover wordt aangesproken, is mijn antwoord simpel: nooit blijven slapen bij ons. Mag ik u trouwens eens uitnodigen in Moldavië? Maar ernstig, ik heb dat soort praktijken echt niet nodig om zaken te doen.”

Lenaers beweert zeker niet dat hij heiliger is dan de paus. “Twintig jaar geleden was het misschien mogelijk om met een man of vijftien eens goed plezier te maken in een of ander kabbardoesj. Maar vandaag verloopt alles veel correcter. Geen enkele politicus van naam wil nog met een vastgoedpromotor in een bordeel worden betrapt. Correctie, in Vlaanderen toch niet. Met wijlen Guy Mathot heb ik aan heel wat togen gehangen. Maar dat moet je niet schrijven. Dat is geen nieuws. Iedereen weet dat. Voor alle duidelijkheid, ik was niet mee met Happart naar Marbella. Spijtig genoeg, als ik de verhalen mag geloven. Het leek er wel plezant.”

Alen wijst Lenaers ook aan als witwasser van geld uit sigarettensmokkel, wat de Limburgse vastgoedbons oprecht verontwaardigd ontkent. De woordvoerder van het Antwerpse parket nuanceert. “Wij mogen geen inhoudelijke informatie geven, maar ik kan u wel vertellen dat het strafonderzoek tegen de heer Lenaers nog steeds niet afgesloten is. Over een eventuele buitenvervolging-stelling wordt pas beslist op het moment van de regeling der rechtspleging (waarbij de raadkamer een onderzoek afsluit, nvdr). Daar zijn we nog niet aan toe.”

“De zaak is nog in behandeling. Ik ken die Alen niet en heb er nooit zaken mee gedaan. Het parket weet dat. Een kennis van mij had wel contact met hem. Die is ondertussen een concurrent van mij geworden in Mallorca, waar ik al jaren actief ben. In tweede instantie werd ik trouwens verhoord als getuige, om het gerecht inzicht te verschaffen over het vastgoed daar.”

Uit Spanje komt meer slecht nieuws. Zoon John werd genoemd in een omkoopaffaire van lokale politici. Een jaar geleden was er zelfs een huiszoeking. “Onze boekhouder maakte, zonder dat mijn zoon van iets wist, valse facturen op een paar bedrijven van die politici. Die werden nooit betaald. De facturen werden afgeboekt via een rekening-courant. Ik heb er wel 80 openstaan en houd die niet permanent in het oog. Het was een vorm van belastingfraude bij hen en fiscaal zeer nadelig voor ons bedrijf. Hoe het zover kwam? Als bedrijfsleider moet je nu eenmaal in vertrouwen kunnen werken. Het hoeft geen betoog dat die boekhouder aan de deur werd gezet. Het zou trouwens een erg omslachtige en bovendien domme manier zijn om iemand om te kopen, want dat soort structuren moet ooit wel uitkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content