‘Het zijn geen eenvoudige tijden’

Matthias De Caluwe

Matthias De Caluwe nam in april vorig jaar het roer bij Horeca Vlaanderen over van Danny Van Assche, die naar Unizo trok. Volgens De Caluwe is de horeca een sector die elk centrum van een dorp, gemeente of stad doet bruisen en mensen samenbrengt. “In iedere fase van ons leven is horeca aanwezig”, stelt hij. “Het is voor mij een boeiend, leerrijk en bijzonder gevarieerd jaar geweest. Het was een enorm aangename rollercoaster. Ik sta nog meer dan toen achter mijn uitspraak dat de horeca peper en zout zijn van een samenleving.”

Horeca was een nieuwe sector voor u. Was het anders dan u gedacht had?

MATTHIAS DE CALUWE. “Ik was verrast van de omvang van de taak. Horeca Vlaanderen verdedigt de belangen van de sector op Vlaams, federaal en Europees niveau. Dan is er ook het sociaal overleg met de vakbonden. Ik zit in veel adviescomités en raden van bestuur. Er zijn onze afdelingen, de media, de dienstverlening naar de leden. Er kwam een heel palet van taken op me af. Onze sector staat bekend om haar flexibiliteit en dat geldt ook voor deze functie. Ik moest meteen aan de bak, zonder inloopperiode. Ik ben ook gestart met de vernieuwing en de uitbouw van Horeca Vlaanderen. Dat maakt dat ik er bijna non-stop ermee bezig ben geweest.”

Er wordt met een vergrootglas naar onze sector gekeken

Klassieke café’s en restaurants gaan open, er zijn fietskoeriers die klaargemaakte maaltijden rondbrengen…

DE CALUWE. “Het zijn geen eenvoudige tijden voor onze sector. Het is een sector in verandering. Ik heb vier kamers in mijn huis dat ik mag verdedigen: de hotels, de restaurants, de cafés en de frituuruitbaters. Die laatste groep wordt soms wat vergeten. Dat zijn meer dan 35.000 ondernemers in Vlaanderen. In 2016 is de geregistreerde kassa ingevoerd voor zaken die 25.000 euro omzet halen uit ter plaatse geconsumeerde voeding. Veel horeca-ondernemers hebben zich aan die nieuwe wetmatigheden aangepast, maar dat vergt tijd. “Op 14 september hebben we ons ‘kies voor horeca’-programma voor lokale besturen gelanceerd met een lijsttrekkersontbijt in Antwerpen. Bij een horeca-onderneemster, zodat de toppolitici ook haar realiteit konden horen. We hebben een plan voorgesteld met tachtig punten die een lokaal bestuur kan uitvoeren voor de ondernemer. Tegen 2024 willen we samen met de lokale besturen minstens 70 procent van die doelstellingen verwezenlijken. In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei lanceren we recepten voor een betere toekomst. Een van de speerpunten is een verlaging van het btw-tarief voor non-alcoholische dranken en voeding naar 6 procent.”

Wordt de horeca als sector geviseerd? De horeca is niet de enige sector met een grijs circuit.

DE CALUWE. “Die geregistreerde kassa is enkel in onze sector geïntroduceerd. Onlangs bleek dat die voorwaarde van 25.000 euro omzet uit ter plekke geconsumeerde voeding niet altijd goed te controleren is, onder meer omdat de datamining niet vlekkeloos verloopt. Wel maak het je dan eenvoudig: dezelfde regels voor iedereen of gewoon niet.

“Na een jaar heb ik het gevoel dat met een vergrootglas naar onze sector wordt gekeken. We staan ongelooflijk dicht bij de mensen. Dat vergeten we soms. Onze sector is er een voor en door mensen, met banen die er altijd zullen zijn. In tijden van digitalisering heb je nog altijd mensen nodig die steak bakken, het bord op tafel zetten, pinten tappen, hotelkamers schoonmaken en bakjes frietjes scheppen. Die banen zijn en blijven er. We moeten dus een goed economisch klimaat creëren, waarin de sector zich kan blijven ontwikkelen.”

Matthias De Caluwe (36)

Is: CEO Horeca Vlaanderen

Vrije tijd: voetbal en lopen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content