Het Witte Huis, net over de grens

Levensgenieter, gourmand, natuurliefhebber, ontwerper van golfterreinen, bomenplanter en mierenhouder: Bram De Vos is het allemaal. Maar zijn hart klopt pas helemaal voor het golfresort De Brugse Vaart in Oostburg, dat hij samen met zijn zus Celestine uitbaat. “We zijn de ambassadeurs van het bourgondische leven in Nederland.”

Het clubhuis van golfresort De Brugse Vaart kijkt statig over de omgeving uit. Het pand in classicistische stijl ligt op een kleine heuvel, licht verheven boven het biljartvlakke landschap van Zeeuws-Vlaanderen. Wie niet beter weet, denkt dat dit een authentiek historisch pand is, maar in werkelijkheid is het amper acht jaar oud. “Beter goed geleend dan slecht uitgevonden, zei een wijs man me ooit. En wij hebben de inrichting volledig geleend van de geschiedenis”, zegt Bram De Vos, die er in zijn flanellen jas en geruite das very British en very gentlemanlike uitziet. “Velen denken meteen aan het Witte Huis als ze het van buiten zien, maar dit is het soort architectuur dat al duizenden jaren meegaat. Het geheim zit in de eenvoud: het is een decorated shed, een gedecoreerde loods. Je vertrekt gewoon van een rechthoekige loods, die je verder aankleedt. Veel gebouwen met een zekere omvang zijn op die manier gebouwd.”

De aankleding mag er in ieder geval ook wezen, en dan hebben we het niet alleen over de aristocratisch aandoende inrichting: het clubhuis heeft een restaurant, snookerzaal, diverse salons, een fitnesszaal, executive vergaderruimte…

Bomen, struiken en watervogels

Maar de grootste troef van het golfdomein is niet het clubhuis, wel de weidse natuur van Zeeuws-Vlaanderen. Het domein van De Brugse Vaart bevindt zich aan de oevers van het Oude Zwin, en heeft zijn naam te danken aan het kanaal dat in het begin van de zestiende eeuw werd gegraven door de stad Brugge. Sinds 1987 is het domein de locatie voor een golfterrein met 18 holes en veel waterpartijen vlakbij De Brugse Vaart. Een van de natuurlijke attractiepunten zijn de watervogels en dieren die op het domein hun habitat hebben. Bram De Vos, die opgroeide in het grensdorp Maldegem: “We hebben zo’n 500 exotische bomen en struiken op het domein. We willen een beetje een Tuin van Eden-gevoel creëren. We werken er hard aan, elke dag nog. Ik heb bijna elke boom die hier te vinden is al in mijn handen gehad om te planten of te verplanten. Ik ben een grote natuur- en golfliefhebber en hier komen die twee samen.”

Kirby & co.

De Vos heeft in ieder geval de handen vol met De Brugse Vaart. Het 6402 meter lange golfterrein ontwierp hij zelf, samen met de Amerikaanse golfterreinarchitect Ron Kirby. “Kirby legde over de hele wereld terreinen aan. We hebben een relatie die al ver teruggaat, we werken geregeld samen voor het ontwerpen van andere golfterreinen. Ik heb een court proberen te maken die niet uit het schoolboekje komt en niet aan gemiddelde standaarden voldoet, maar die de bezoekers blijft verrassen. Vooral de kronkelende waterpartijen zijn daarbij belangrijk. Het is technisch het moeilijkste van Nederland, daarvan hebben we onlangs de officiële bevestiging gekregen. Maar de moeilijkheidsgraad is natuurlijk niet de enige aantrekkingskracht van het terrein: ook de omliggende natuur is heel belangrijk. En bij uitbreiding de hele regio. Oostburg en omgeving zijn toeristisch aan het opleven. Vlakbij, in Sluis, bevindt zich het driesterrenrestaurant Oud Sluis. We zijn de ambassadeurs van het bourgondische leven hier.”

België boven

Bram De Vos baat de golfpiste uit met zijn zus Celestine, een gewezen Belgische golfkampioene. “Ik ben gestopt met golfen toen ik mijn zus niet meer kon verslaan”, glimlacht Bram De Vos. “En net dan begon ik het leuk te vinden”, grijnst zijn zus. “Nee, ik vond het heel leuk en misschien had ik er meer kunnen uithalen, maar ik heb een kind gekregen en ik wou vooral mijn energie in De Brugse Vaart steken. Er is ook weinig glamoureus aan het golfersbestaan, hoewel veel mensen denken van wel. Als ik in het buitenland zat voor toernooien, zag ik alleen hotelkamers en golfterreinen. Niet zo’n prachtig leven.”

Het grootste deel van de leden van golfclub De Brugse Vaart zijn Belgen. Zo’n tachtig procent, schatten ze, op een totaal van achthonderd. Nochtans is België geen echt golfland, toch zeker niet in vergelijking met Nederland. “In Nederland is de golfbond de derde grootste sportbond van het land. In België is de belangstelling in verhouding veel minder groot”, vertelt De Vos. “Golf heeft bij ons nog altijd een elitair imago, dat raken we maar niet kwijt. In Nederland zijn ze daar allang overheen. Hoeveel het lidgeld hier bedraagt? Dat vertel ik liever niet. Maar er zijn een heleboel sporten en hobby’s die veel duurder zijn dan golf. In provinciaal domein Puyenbroek kan je al tegen een zeer democratische prijs golfen. Nee, het is vooral een imagoprobleem.” (T)

Door Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content