HET WESTEN IS TERUG

Bij de vorige editie van de Trends Fund Awards gingen de groeilanden met de prijzen aan de haal. In 2013 heeft het Westen een comeback gemaakt.

Na een goed 2012 hebben de westerse aandelenmarkten in 2013 opnieuw een sterke prestatie neergezet, geholpen door het prille economische herstel in de Verenigde Staten en het ultrasoepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Amerikaanse aandelenmarkten hopten van het ene recordniveau naar het andere. In Europa profiteerden de financiële markten ook vorig jaar nog van de uitspraak van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, in juli 2012 dat hij er alles aan zou doen om de euro in stand te houden.

Rampjaar voor groeilanden

De opkomende landen zitten in de hoek waar de klappen vallen. 2013 was een rampjaar voor aandelen en obligaties uit de groeiregio’s, en ook 2014 is slecht ingezet. De voorbije tien jaar hebben landen als Brazilië, Argentinië en Indonesië meegesurft op de Chinese golf en profijt getrokken van de appetijt van beleggers voor de groeimarkten.

Toen die golf ging liggen, kwamen de gebreken van die economieën aan het licht. Dat was nog meer zo nadat de Federal Reserve bekendgemaakt had dat hij zijn stimuleringsprogramma wil afbouwen. Het zette Amerikaanse beleggers ertoe aan hun geld te repatriëren naar de Verenigde Staten, in afwachting dat de rentevoeten stijgen. Die kapitaalvlucht, die gepaard ging met muntontwaardingen, deelden ook rake klappen uit aan de obligaties van de groeilanden. Het best presterende obligatiefonds dat belegt in de opkomende markten, moest zich tevredenstellen met een verlies van 3 procent.

Het lot van de groeilanden toont het belang van een goed gediversifieerde fondsenportefeuille aan. Blindelings het best presterende fonds van het afgelopen jaar kopen, is geen verstandige strategie.

In mineur

Na een goed beursjaar is het altijd uitkijken naar het nieuwe jaar. 2014 is alvast in mineur gestart. De Federal Reserve bouwt zijn stimuleringsmaatregelen gestaag af. Er rijzen steeds meer vragen over de ernst van de groeivertraging in China en de impact ervan op de rest van de wereld. Dat doet twijfels rijzen over de evolutie van de bedrijfswinsten dit jaar, en dus over de houdbaarheid van de huidige hoge aandelenkoersen. Veel zal afhangen van het beleid van de Federal Reserve. Die kan beslissen de afbouw van zijn stimuleringsmaatregelen af te remmen, om het economische herstel te ondersteunen.

MATHIAS NUTTIN EN FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content