Het Vlaamse anker van Telenet

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Liberty Global, de holding van kabelkoning John Malone, trok de voorbije dagen zijn belang in Telenet op tot 28,07 %. Daardoor kan de Amerikaan, enkele dagen na de plechtigheden rond tien jaar Telenet, de meerderheid van de bestuurders in Telenet benoemen.

Blijft Frank Donck dan nog voorzitter van de raad van bestuur? Woordvoerder Jan De Grave van Telenet verwijst naar de persmededeling van Liberty Global. “We blijven de firma en het management zeer erg steunen,” zegt Mike Fries, de operationele baas van Liberty Global. Of Frank Donck bij het management moet worden gerekend, is een vraag. Zeker is dat hij in het verleden een zeer nuttige verankering voor Telenet is gebleken.

Frank Donck (41) is al sinds 1996 bestuurder bij Telenet als vertegenwoordiger van het “financieel consortium”, met daarin KBC Private Equity, Sofinim (Ackermans & van Haaren), Finstrad, Gevaert en Ibel. Zelf was Frank Donck oorspronkelijk geen aandeelhouder van Telenet. In de periode 2001-2002, toen de Vlaamse trots op het randje van het failliet bengelde, liet hij zich opmerken als bekwaam bemiddelaar bij het opzetten van de complexe verzoeningsconstructies tussen de zuivere en gemengde intercommunales, de Amerikaanse groep rond Dick Callahan en de schuldeisers. Dat leverde hem later het voorzitterschap op, toen eind 2004 de kapitaalkrappe Amerikanen de handdoek in de ring gooiden en hun belang aan Liberty Global overdroegen.

De éminence grise van het Vlaamse durfkapitaal, Jos Peeters, kent Donck al uit de tijd van zijn start – na studies Rechten (UGent) en een speciale licentie in Financieel Management (Vlerick) – bij het huidige KBC Private Capital. Donck werd toen vereffenaar van één van de Beneventfondsen, waaruit zijn familie enkele participaties zou overnemen. “Eén van de meest professionele vertegenwoordigers van het Vlaamse familiale kapitaal,” noemt Peeters hem.

Het was ook de tijd dat Comelco, het bedrijf van de familie Donck, aan Campina Melkunie werd verkocht. Vader Jozef Donck was voorzitter en een van de grote aandeelhouders van deze zuivelproducent, de derde grootste voedingsgroep in België. Comelco was altijd al financieel bij de pinken – het had een van de oudste coördinatiecentra van België – maar het investeerde ook toen al actief, met onder meer 2,5 miljoen euro in Plant Genetic Systems. “Ze waren dynamisch ja, ik heb altijd goed met hen samengewerkt,” zegt Gerard Van Acker, de voormalige gedelegeerd bestuurder van Gimv. Sinds de verkoop van Comelco is de familie Donck een investeerder die meetelt in Vlaanderen. Hij heeft een bestuurszitje bij KBC.

Bij Vlerick had Frank Donck nog lesgegeven aan Christophe Desimpel, neef van Luc Desimpel. Met Luc Desimpel – de broer van Aimé – richtte de familie Donck in 1992 de investeringsvennootschap 3D op, hun belangrijkste investeringsmaatschappij met nu een eigen vermogen van 146 miljoen euro en een balanstotaal van 165 miljoen. Philippe Naert, ook uit de KBC-sfeer en decaan van de Tias Business School in Tilburg, is er bestuurder. Een tweede familieholding, Ibervest, heeft volgens Graydon 39,62 % van 3D. Ibervest is in maart 1991 opgericht door een gelijknamige familieholding in vereffening en door Frank Donck en zijn zus Ann, die nu in Zagreb woont.

De participaties van de holdings geven een goed idee van de zakenrelaties van Frank Donck. Behalve de investering in KBC houdt 3D 12 % aan van Santens International, de textielfabrikant. De relatie tussen beide families leidde in 1994 tot de gezamenlijke overname van Ter Wyndt, de vennootschap achter de toen noodlijdende Damme Golf & Country Club, waarvan Frank Donck nu voorzitter is. Donck is daar eerder zelden op de green te zien. Hij doet al jaren meer aan joggen en langeafstandslopen.

Andere belangrijke participaties zijn Ackermans & van Haaren (ook al sinds 1992, via de referentieholding Belfimas) en de 15,09 % die 3D aanhoudt in vastgoedpromotor Atenor, bekend van onder meer de North Galaxybuilding. Daar ontmoet de familie de Alvaholding van Aldo Vastapane en opnieuw Sofinim van Ackermans & van Haaren. Ten slotte is er Zenitel, waarin 3D een participatie van nu bijna 25 % verwierf. Frank Donck liet zich daar binnentrekken door voormalig CEO Patrick De Groote. Op zijn beurt bracht hij Mark Leysen mee en diens familieholding De Wilg.

Afgezien daarvan is 3D actief in plastics via Afinia Plastics en in microgolfabsorberende materialen via Emerson & Cuming. Misschien moet binnenkort Telenet aan dat lijstje worden toegevoegd, want op 17 augustus kochten 3D en Ibervest samen zo’n 96.000 Telenetaandelen voor de toenmalige spotprijs van 15,67 euro.

Frank Donck heeft dus geen schrik van een turnaroundverhaal, maar prefereert partnerships, spreiding en bedrijven met een geschiedenis en een balans waarop hij zijn financiële expertise kan loslaten. Operationeel management laat hij liever aan anderen over. Hij is geen man van hypes. Zijn investering in het bubbeljaar 2000 in de ontwikkelaar van medische taaltoepassingen Language & Computing was atypisch. “Hij keek uit naar een groeiverhaal,” zegt een insider. Achteraf overtuigde Frank Donck zijn intimus Alex Brabers (Gimv) om ook in Language & Computing te stappen. L&C bleek niet het verwachte succes, maar Ibervest en Gimv bleven het bedrijf tot op vandaag ondersteunen. “Het is iemand waarmee je goed kan samenwerken en goede afspraken kan maken. Natuurlijk kijkt hij ook naar exitmogelijkheden. Maar hij staat niet te trappelen om eruit te stappen zodra hij binnen is,” zegt Gerard Van Acker, die op vraag van Frank Donck nog onafhankelijk voorzitter werd van Language & Computing.

Frank Donck is pas vorig jaar in december gehuwd. Zijn echtgenote komt uit Sint-Martens-Latem, een milieu waar ook een aantal van zijn vrienden wonen, zoals Carl Dewulf (LVD) en Bart Van Hooland (Scala). Het jonge echtpaar verwacht binnenkort een kind.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content