Het verschil is de plus

Uit de as van het failliete Groven rijst een nieuw en meer bescheiden gevelbedrijf: Groven+. Stuwende kracht is Etienne Clinquart, die samen met een paar andere kaderleden vorig jaar het failliete Groven overnam.

“G roven+ beperkt zich voortaan tot de Belgische markt van utilitaire gebouwen,” zegt Etienne Clinquart (39 j.), gedelegeerd bestuurder van het geherstructureerde gevelbedrijf uit Aartselaar. Samen met het topkader – Raymond Lambrechts (administratie), Frank Meul (studiebureau), Erik Van Den Broeck (productie) en Sabine Vets (boekhouding) – kocht de algemeen directeur in augustus 1998 de restanten van zijn failliete moedermaatschappij. Cofinancier van deze management buy-out ( MBO) was Rendex, het risicokapitaalfonds van Paul de Vrée (zie Trends, 25 december 1997). Het nieuwe management nam vijftig van de 125 werknemers en vijf lopende contracten van Groven – opgericht in 1965 – over.

Het streefdoel van Etienne Clinquart is bescheiden. “Met een maatschappelijk kapitaal van 35 miljoen frank keren wij terug naar de bron, namelijk het binnenland. Hoewel er nog altijd dumpingprijzen worden gehanteerd, zit de Belgische markt van kantoorgebouwen in de lift. Vooral renovatie scoort goed. Ook zijn de huidige aluminium gevels gemiddeld 30 à 35 jaar oud en dringend aan vervanging toe. Maar Groven+ pakt niet alleen grote projecten aan. Ons maximum bedraagt nu 100 à 120 miljoen frank per opdracht. Stap voor stap hopen wij te kunnen groeien. Zo mikken wij op een jaaromzet van 350 miljoen frank. Meer hoeft dat niet te zijn. Anders worden de risico’s te groot.”

AVONTUREN.

Het was net op de internationale ambities dat Groven zijn tanden stukbeet. Na de bouwcrisis in 1994 zocht de Vlaamse kmo, waarvan de omzet was gedaald van 800 miljoen frank naar 500 miljoen frank, compensatie in de export. Aanvankelijk lukte dat aardig: Stadium Club Steaua (Boekarest), Wartenbergerstrasse (Berlijn), HKK Schmannewitz (Leipzig), Autohaus Hess (Chemnitz), Financial Plaza (Boekarest), Pulawska Financial Center (Warschau) en als klap op de vuurpijl de internationale luchthaven van Beiroet (zie Trends, 11 september 1997).

Meegesleept door het internationaal succes stortte stichter en eigenaar Iven Groven, die de buitenlandse dossiers persoonlijk leidde, zich in steeds grotere avonturen. Twee reuzencontracten – de Jiu Shi-toren in Shanghai, China (500 miljoen frank) en de Daewoo-toren in Warschau, Polen (475 miljoen frank) – werden Groven fataal. Hij stak veel tijd en geld in de voorbereiding. Maar beide deals sprongen af wegens gebrek aan financiers. Midden augustus 1998 viel het doek over het gevelbedrijf. Groven sloot zijn boekjaar af met een verlies van 88 miljoen frank op een omzet van 700 miljoen frank. De schuldenlast bedroeg 523 miljoen frank, het eigen vermogen 2 miljoen frank op een kapitaal van 36 miljoen frank.

Clinquart: “Groven+ beschikt niet over de financiële structuur voor dergelijke avonturen. We willen weer nationaal toonaangevend zijn.” Groven kan in België immers bogen op knappe referenties: Boudewijnproject van de Vlaamse regering (Brussel), hoofdkantoor Cera (Leuven), DeSingel (Antwerpen), Amca Financiecentrum (Antwerpen), Toyota (Evere), Wijnegem Shopping Center, hoofdkantoor KBC (Brussel), North Gate (Brussel), Smithkline Beecham (Rixensart), Cargovil (Vilvoorde), DHL (Diegem), Extensa Square III (Evere) en de luchthaven van Zaventem.

De afgelopen maanden voegde Groven+ een aantal belangrijke orders toe aan het lijstje met renovatieprojecten: Luxbourg en City 2 in Brussel, Aeropolis in Schaarbeek, de Pidpa-toren in Antwerpen en het ASLK-gebouw in Gent. Daar kwamen ook enkele nieuwbouwwerken bij: Gemeentekrediet in Tielt, drie gebouwen voor Slough in Diegem, Eurosquare en de Koninklijke Militaire School in Brussel.

RENDEMENT.

Hoewel het eerste boekjaar pas in december 1999 wordt afgesloten, rekent burgerlijk ingenieur Clinquart – die al sinds 1989 aan de slag is bij Groven na een carrière bij het aluminiumverwerkende bedrijf C.E. Schreder uit Brussel – op een omzetcijfer van 400 miljoen frank: “Nochtans ben ik geen omzetfreak. Het rendement en de kwaliteit tellen. Het slagen van een onderneming hangt af van het personeel. Gelukkig beschikken wij over zeer bekwame mensen met een ruime ervaring in de sector. Ons studiebureau – gespecialiseerd in complexe projecten – tekent zelf de ontwerpen. Ook de productie van de gevels doet Groven+ in eigen beheer. De plaatsing daarentegen besteden wij uit aan onderaannemers.”

ERP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content