Het verdriet van Amerika

De Europese overwinning in de Ryder Cup heeft ophef veroorzaakt in de golfwereld. Dat was ook voelbaar in ons land, want met Nicolas Colsaerts waren we voor het eerst vertegenwoordigd in de grote confrontatie met de Amerikanen. Dat Europa op de laatste wedstrijddag het tij nog kon keren, werd een mirakel genoemd. “Toen we zaterdagavond flink waren teruggevallen in de rangschikking, bleef kapitein José-María Olazábal erop hameren dat alles nog mogelijk was”, zei Colsaerts. “Hij droeg ons zijn geloof in eigen kunnen over. Hij transformeerde ons in krijgers. Even had hij het zelfs over de ziel van Severiano Ballesteros, ‘die van daarboven naar ons keek’, zo zei hij. Voor de singles zette Olazabal eerst vijf zeer ervaren spelers op het terrein. Ze wonnen allemaal hun wedstrijd. Daarmee hadden we een heel belangrijke stap gezet naar de overwinning, en daarna begon de bal plots voor ons te rollen. Dat gaf een fantastisch gevoel.”

De Ryder Cup blijft een uniek evenement. In tegenstelling tot andere toernooien wordt het in teamverband en in matchplay gespeeld. De mentale veerkracht van de spelers is heel belangrijk, want ze staan drie dagen lang onder zeer hoge druk. “Je moet op een heel andere manier met je emoties omgaan dan op een gewoon toernooi, waar het ieder voor zich is. Toen we de achterstand op zondag snel goedmaakten, voelden we het geloof in de overwinning groeien”, vertelt Colsaerts. Ondertussen ging het van kwaad naar erger met de Amerikanen. De nederlaag bevestigde dat de ooit almachtige Amerikaanse golfsport een moeilijke periode beleeft. Europa won vijf van de jongste zes edities van de Ryder Cyp. En in de top vijf van de wereldrangschikking staan vier Europeanen, met Tiger Woods als enige Amerikaan.

De golfsport heeft de voorbije jaren dezelfde evolutie doorgemaakt als de economie: die van de globalisering. Ooit wonnen de Amerikanen en de Britten alle toernooien, maar vandaag komen de topspelers uit de vijf continenten. Bijna alle Europese landen hebben spelers die aan de top kunnen meedraaien. Ondertussen zit ook Azië in de lift, met Zuid-Korea en Japan op kop, terwijl in China tientallen golfbanen worden aangelegd om aan de vraag te kunnen volgen.

Sinds het begin van deze eeuw werden Grand Slam-toernooien gewonnen door spelers uit alle hoeken van de wereld: Vijay Singh uit Fiji, de Nieuw-Zeelander Michael Campbell, de Australiër Geoff Ogilvy, de Argentijn Angel Cabrera, de Zuid-Koreanen K.J. Choi en Y.E. Yang, de Zuid-Afrikanen Ernie Els, Retief Goosen of Louis Oosthuizen. De Verenigde Staten hebben nog altijd tien spelers in de top twintig van de wereld, maar de almachtige golfnatie van weleer zijn ze niet meer. De uitslag van de recente Ryder Cup heeft daar weinig aan veranderd.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content