Het slechtste terrein van de wereld

Chris Matyszczyk – Engelsman van Poolse origine – is golfer en Executive Creative Director van het publiciteitsagentschap Ammirati Puris Lintas in Warschau. Een explosieve mengeling.

Er bestaan slechte golfterreinen, zeer slechte golfterreinen… én de First Warsaw Golf and Country Club. Warschau opent stilaan haar deuren voor de wereld en heeft dus ook één golfterrein. Maar daar golfen is een even oncomfortabele ervaring als de polka dansen op het Plein van de Oude Stad bij min 20 graden na het inslikken van een mengeling van amoniak en citroensap. Op het parcours heb je zeer snel het gevoel dat Salvador Dali hier aan het werk is geweest. Dit terrein, dat zogezegd door een Zweeds golfarchitect werd getekend, is minder dan 6000 meter groot en heeft fairways die eigenlijk meer op één grote rough lijken. Tijdens een wedstrijd heeft een lid een perfecte drive gemaakt en zijn bal toch nooit teruggevonden. Toch was hij – ergens – op de fairway.

De eerste afslag geeft een goed idee van wat volgt. Je moet eerst 150 meter overbruggen om dan een landingsvlak van minder dan 10 meter te vinden dat direct wordt geflankeerd door een bunker. Als je een lichte slice naar rechts maakt, zit je op de green van de vierde hole. Vorige zomer werd een speler zwaar gewond aan het hoofd door zo’n bal.

En dan het begin van de vier: je moet al een perfect rechte drive plegen van minstens 220 meter want links zijn er bomen van 30 meter hoog en op 230 meter is er een bunker. En de fairway is zowat even breed als je schouders.

En dan is er nog de acht waar je ook een heel rechte en lange slag moet maken om 160 meter boven het water te blijven. Aan het einde van deze hole is er een supersteile green van vier meter lang… met een bunker ervoor! En als u nog niet van uw stuk bent gebracht, dan probeert u maar eens de dertiende hole: opnieuw is een lange, rechte drive nodig op het gevaar af de opening (links) naar de green te missen. Maar ga ook niet te ver naar rechts, want dan riskeer je in een bunker te vallen die natuurlijk niet zichtbaar is van de afslag.

De eerste keer dat ik op dit terrein heb gespeeld, zo’n drie jaar geleden, werd ik door de Zweedse assistent-pro ontvangen. Hij verzekerde me dat het terrein “verrassend moeilijk” was. Maar hij had dan ook handicap 7…

En dan vergat ik nog de muggen! Dit terrein, dat aan de oevers van de Vistule is aangelegd, is een paradijs voor alles wat vliegt en prikt. Wanneer het regent, liggen drie holes onder water en gaat de greenfee van 200 naar 100 zloty’s (ongeveer 25 dollar). Wie zei er dat een monopoliepositie aanzet tot corruptie? En toch klagen de leden: tijdens het weekend kunnen ze niet met vrienden spelen omdat het terrein bezet is voor de clubcompetitie.

En begrijpe wie begrijpen kan: in september is hier een etappe gepland van de Challenge Tour. Pro’s gaan hier dus spelen voor punten op een cruciaal moment in het seizoen. Ik hoop dat ze hun ballen op de fairway zullen terugvinden. Tenminste als ze de fairway ooit bereiken…

CHRIS MATYSZCZYK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content