Het oog van uw pc

Kopiëren, faxen of teksten inlezen. Een scanner komt altijd van pas. Maar misschien zijn de mini-modellen net iets te beperkt voor wat u wil.

Kleine kantoorscanners zijn betaalbaar geworden en daardoor biezonder aantrekkelijk. Een belangrijke brief ? Even door de scanner en hop, voor eeuwig geklasseerd. Kopiëren ? Op de scanner ermee en via de computer naar de printer. Zó gedaan. Fantastisch toch ?

Nieuwsgierig naar zoveel potentieel, zijn we twee mini-scanners van dichtbij gaan bekijken : de nieuwe ScanJet 4s van Hewlett-Packard (die erg lijkt op de pas uitgebrachte PageScan Color van Logitech) ; en de uit onze contreien stammende handscanner IrisPen die met testsoftware van Lernout & Hauspie Speech Products wordt geleverd en waarover we het hier volgende week zullen hebben.

VEREISTEN.

Dat kantoorscanners “in de lift” zitten, volgt op de vervulling van enkele randvoorwaarden :

computers met 8 megabyte of meer elektronisch (RAM) geheugen zijn courant geworden ;

opslagkapaciteit op harde 1-2 gigabyte schijven kost nu minder dan 10 frank per megabyte ;

kompressie maakt dat u op zo’n megabyte nog eens zoveel (of meer) informatie plaatst als vroeger ;

zelfs “kleine zelfstandigen” hebben nu een laserprinter in huis, minstens een inkjetprinter, al zal die niet altijd de 1 megabyte-of-zo geheugen hebben die nodig is voor het foutloos afdrukken van bladgrote scans

last but not least, de huidige generatie pc’s is krachtig genoeg om scans te verwerken (wat niet evident is).

Daarmee is aangegeven wat u zoal aan hardware nodig heeft om met scanning te beginnen : snelle computer, voldoende geheugen, veel harde-schijfruimte en een goede printer.

PRAKTISCH.

Aan de slag ermee. De ScanJet 4s is makkelijk te installeren en kompakt minder dan 9 cm hoog, 8 cm breed en 32 cm lang. Hij past prima tussen het klavier en de monitor. Dat brengt natuurlijk zijn beperkingen mee. Dit type scanners heet ” sheetfed“. U kan er losse vellen papier of naamkaartjes mee scannen, tussen 5,1 en 21,6 cm breed en 7,6 en 76,2 cm lang, maar wie kranteartikels of boeken wil opslaan, heeft een vlakbedscanner nodig. Daar zal u ook resoluties vinden die enkele keren beter zijn dan de 200 tot 400 punten per duim (dpi) van deze duivel-doet-net-genoeg. De ScanJet 4s werkt enkel in zwart-wit of grijs. De Logitech PageScan Color, met 15.000 frank in dezelfde prijsklasse als de HP, kan wèl scannen in (16,8 miljoen) kleuren. Als u grafische elementen wil invoeren in uw dokumenten, kan u daar beter eens naar kijken.

De ScanJet 4s munt uit door eenvoud. U steekt het blad in de sleuf en de scanner start automatisch. Er is geen aan/uit-knop, het toestel is altijd paraat. Vooraleer het doorvoermekanisme het blad naar binnen trekt, start in een oogwenk de bijgeleverde Visioneer Paperport Software, een produkt van Visioneer Communications. Op het scherm verschijnt wat u scant. De software gebruikt een eigen formaat, wil u de scans op schijf aan anderen doorgeven, dan moet u de bijhorende viewer mee kopiëren (u kent het systeem van Adobe Acrobat).

RESOLUTIE.

Cruciale vraag : hoelang duurt een scan ? Het antwoord hangt sterk af van de softwareinstelling. U kan bij dit toestel kiezen tussen resoluties van 100 tot 400 dpi en een grijswaardenschaal van 1 bit (voor tekst) of 4 bits (voor illustraties). De volgende verwerkingstijden gelden met onze AMD 486/100 Mhz/16 MB machine.

Twaalf tot vijftien sekonden voor een normale, korte brief van zo’n 2000 tekens in 300 dpi met 1 bit aan grijswaardedefinitie. Dat is het scannen zelf. Daarna heeft de software nog enkele sekonden nodig om de scan te komprimeren en op het werkblad te plaatsen. Totaal : 20 tot 25 sekonden. Staat er veel tekst op het blad, reken dan op een totaal van 30 tot 35 sekonden. De twee teksten uit dit voorbeeld namen resp. 33 en 70 kilobyte in op schijf. Dat is finaal, u wint geen plaats als u deze bestanden nog eens zipt (komprimeert).

Wat met illustraties ? Onze ervaring : niet doen. Een A4 illustratie in 100 dpi/1 bit een kladje kostte ons 50 sekonden en 291 kilobyte (485 kb ongekomprimeerd in TIFF-formaat). Dezelfde illustratie in 400 dpi resolutie en met 4 bits grijswaarden, vergde ruim 20 minuten en gekomprimeerd 4,4 megabyte op schijf. Zelfs onder Windows 95, wat de pc teoretisch toelaat meerdere taken tegelijk te doen, kan u intussen niet doorwerken, want het scannen vergt zoveel van de processor dat alles slakketraag gaat. Tenzij u natuurlijk op een forse Pentium-machine zit.

Terug naar het werkblad. Eens de afbeelding daar in mini is verschenen, kan u het bestand een naam geven die duidelijker is dan “Untitled-nn”. U kan (moet) bij elkaar horende bladzijden samenvoegen door ze te “stapelen” en u kan er softwarematig annotaties of zelfs “post-its” aan toevoegen. De gescande items blijven op het PaperPort werkblad tot u ze verwijdert. Al die tijd staan ze op schijf, maar niet onder de naam die u ze gegeven heeft. Echt archiveren moet u zelf doen via de “export”-funktie, waarbij u kiest uit een aantal GIF, TIFF, Paintbrush, BMP of JPEG formaten.

Een toemaatje met scanners is dat u ze als fax kan gebruiken. Als u enkel een modem heeft, is die funktie meer dan welkom. U scant het dokument en sleept het met de muis vanaf het werkblad naar het fax-ikoontje dat onderaan het PaperPort-scherm staat, d.w.z. tenminste als de PaperPort software met uw modempakket overweg kan. PaperPort start zelf de faxsoftware.

TYPEN.

Hoe werkt de karakterherkenning ? Is die echt bruikbaar om teksten in tekstverwerkers in te voeren, alsof u ze eigenhandig had getypt ? Hewlett-Packard levert de “LITE”-versie van het bekende Caere OmniPage-pakket bij de ScanJet, maar niets belet u om zelf de “professionele” versie te installeren. U sleept de afbeelding van uw dokument naar het ikoon van uw favoriete tekstverwerker (die door de PaperPort software normaal automatisch wordt gevonden) en de karakterherkenning (OCR) start automatisch. De resultaten zijn goed zij het niet foutloos als het origineel maar duidelijk en eenvoudig is : een klare afdruk, een courant lettertype dat groot genoeg is, geen speciale tekens, stijlen of bladschikkingen, dat soort dingen. De verwerkingstijd 30 sekonden voor onze korte brief is verteerbaar, maar wakker nalezen is noodzakelijk.

Alles wat buiten de opgesomde situaties valt, is nefast. Tabellen zijn een ramp. Naamkaartjes, hoe duidelijk ook, kan u maar beter overtypen als u ze in tekstformaat wil hebben, net als slechte krantedruk of kopies van kopies van kopies : t wordt +, m verandert in it, i wordt l, een k is plots een y… de nieuwe spelling is peanuts vergeleken bij wat karakterherkenning kan aanrichten. En nee, mocht u het zich afvragen, de score verbetert niet naarmate de scanresolutie hoger wordt.

KONKLUSIE.

Besluit : dit is prima materiaal voor wie af en toe een papier of een naamkaartje wil opslaan of kopiëren. Als het om dokumenten van meer dan enkele bladzijden gaat, zijn copier en/of archiefkast ernstige konkurrentie. Wil u scanning als archiveringsmetode gebruiken, dan heeft u steviger materiaal nodig dan dit mini-produkt, anders zit u zich later ook af te vragen of het stuk nu in de kast zit, dan wel op computer. En misschien wil u dan toch een steviger pc, denken we zo.

BNL

DE HP SCANJET 4S HOORT TUSSEN KLAVIER EN MONITOR Tegelijk praktisch en beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content