Het ontbrekende stukje in de juridische puzzel

Met Jo Van Gorp versterkt Telenet de Amerikaanse bedrijfscultuur in zijn directiecomité.

Even leek het of EtienneBlomme, de slimme overlever uit het oude directiecomité van Telenet, een deel van zijn bevoegdheden kwijt was. JoVanGorp was tot general counsel benoemd, verantwoordelijk voor “legal, regulatory en corporate governance”, heette het in de persmededeling van Telenet. Niemand die zich daarover verbaasde. Ook bij zijn vorige werkgever, Level(3), was Jo Van Gorp als vice-president al bevoegd voor juridische en regulatorische zaken, op Europees niveau. En eigenlijk heeft deze manager-jurist ( KU Leuven) zowat zijn hele beroepsleven in zulke functies doorgebracht: vanaf 1991 bij BT en drie jaar later bij het opstartende MFS. Dat werd in 1996 WorldCom en Van Gorp werd president legal & regulatory affairs van WorldCom International, voor Europa en Azië. Hij draaide nog mee in de overname van MCI in 1998. Dat was het sein om op te stappen. Als eerste personeelslid begon hij Level(3) in Europa, een van de best geleide nieuwe operatoren uit de zeepbeltijd.

Een vlotte en dynamische ploegspeler, gepolijst in Europese telecomzaken, ademend in de cultuur van de Amerikaanse multinationals – Jo Van Gorp paste in de plannen van chief executive officer Duco Sickinghe als een ontbrekend stukje in een puzzel.

Drie uur later kwam de rechtzetting: secretaris-generaal Etienne Blomme bleef bevoegd voor regulatory. “Lobbyen behoort niet tot mijn terrein,” onderstreepte Van Gorp.

Het juridische team van Telenet is tien man sterk. “Na de overnames van Codenet en Canal+ was gewoon versterking nodig,” zegt Van Gorp. Hij ruilt nu een leven van drie dagen buitenland en de routine van zes jaar werken in een zeer gefocust bedrijf voor ochtendlijke ritten tussen Wambeke en Mechelen en een enorme variatie aan producten. Het is uitdagender dan het mountain- biken in de Vlaamse Ardennen dat hij op zondagochtend met een clubje vrienden pleegt te doen. “Duco kan heel veel uit mensen halen,” zegt Van Gorp. Zijn eigen rol? “Je moet een enabler zijn, een facilitator.” Aan trampolinespringen zoals zijn drie jonge zonen doet hij niet. Maar hij mag er wel graag naar kijken. “Ik denk dat ze een eind kunnen raken,” zegt hij.

Jo Van Gorp (39).

Is: general counsel bij Telenet.

Vrije tijd: gezin, skiën,

mountainbiken.

B.L.

“Na de overnames van Codenet en Canal+ had Telenet gewoon versterking nodig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content