HET NOORDEN

Terra incognita?

Jonge kantoren in Luik, Gent, Antwerpen brengen Bank Degroof dichter bij de klanten. Bank Degroof heeft twee hoofdactiviteiten: investment banking en vermogensbankieren. Daarnaast staan activiteiten op de financiële markten en holdingactiviteiten voor eigen rekening. De winstbijdrage van de investment banking in de goede jaren, zoals 1998, is 30% (de kers op de taart, aldus Ger Rooze, bestuurder en hoofd van de Business Unit Vlaanderen). Het vermogensbeheer levert een stabiel inkomen, de andere activiteiten zijn cyclischer. Traditioneel steunde het vermogensbeheer van Bank Degroof voor 90% op klanten uit het Brusselse. Ger Rooze: “De Belgische klant kiest voor discretionair beheer, dus laat ons werken met zijn portefeuille, zonder veel tussenkomsten. De Nederlander in België heeft een volledige andere attitude en rekent meer op advisering.”

Bank Degroof heeft ongeveer 500 miljard frank in open bewaargeving waarvan 75% onder beheer, evenredig verdeeld tussen institutionelen en particulieren. Van deze laatste categorie is de helft Vlaams en de helft Franstalig. Ger Rooze: “Onze Vlaamse expansie loopt volgens plan. We zijn daar nu zeven à acht jaar structureel bedrijvig via autonome groei door de opening van kantoren in Gent en Antwerpen. Dat duurt langer, maar is goedkoper dan marktaandeel te kopen.”

In Vlaanderen heeft de bank twee klantentypes: de familiale ondernemingen en de groeiende kring van High Net Worth Individuals. De Business Unit Vlaanderen wordt versterkt in Gent en Antwerpen en de bank heeft plannen voor Vlaams-Brabant (rijk gebied onder meer door de KU Leuven, Imec, spin-offs) en Limburg.

Bank Degroof rekruteerde in de voorbije drie jaar versneld in het noorden. Drie vierden van de nieuwe stafmedewerkers zijn Vlamingen. Een inhaaloperatie na de honderdjarige concentratie op Brussel en Franstalig België. Traditioneel waren de Ecole de Commerce Solvay en de ULB de officierenscholen van Bank Degroof. Nu worden oud-studenten van VUB, KU Leuven, Ufsia, Ruca binnengehaald, want het is de kwaliteit die telt, zegt Ger Rooze: “Wij streven trouwens al jaren naar een pluralistische bank.” Het vertrek van Diederik Bostoen naar The Capital Markets Company was een klap. Hij personaliseerde op joyeuze wijze Degroof in Vlaanderen.

Bank Degroof groeide vanuit een productenaanpak. Traditioneel waren er twee zuilen in het huis, maar de kruisverkoop neemt toe. Ger Rooze: “Vandaag zijn we eerder marktgericht dan productgericht: aan een multiklant bezorgen we multiproducten. Uit fusies en overnames, Initial Public Offerings (IPO’s) en opvolgingen vloeien mogelijkheden voort om aan vermogensbeheer te doen.” De alliantie met Stroeve resulteert uit die doelgroepenaanpak. De Nederbelgen hebben behoefte aan raadgevend vermogensbeheer, geen discretionair. Zij kijken uiteraard ook geboeid naar de Amsterdam Stock Exchange. Ger Rooze: “Bank Degroof heeft al geschoffeld bij de Nederbelgen. We tellen enkele tientallen vermogende Nederlanders als klant. Door te bundelen met Stroeve kunnen we hen nu, behalve de Belgische markt, Europa en de Easdaq, ook de gespecialiseerde kennis van de Nederlandse markt aanbieden.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content