Het nieuwe stopcontact

ROND, een Oost-Vlaamse start-up, is klaar om met zijn innoverende stopcontacten en schakelaars de Europese markt te veroveren.

Hoe groot is de Europese markt? “In Europa worden elk jaar meer dan een miljard stopcontacten en schakelaars geplaatst”, weet Bart De Backer, de oprichter van ROND. “Ze zijn de meest gebruikte elektrische toepassingen in huizen. Ze worden geplaatst volgens een tijdrovend procedé dat al zeventig jaar lang onveranderd bleef. Ook esthetisch evolueerden ze nauwelijks.”

Welke besparing realiseert ROND? “De klassieke installatie van stopcontacten en schakelaars neemt slechts een halfuur in beslag, maar de stappen zijn zo verspreid – onder meer om plakwerk te laten uitdrogen – dat je er vaak meerdere dagen over doet. Onze producten plaats je in één handeling van 12 minuten in de ruwbouwfase. Omdat je ze ook meteen kan testen, vermijd je extra werkuren en verplaatsingen.”

Waarin bestaat de innovatie? “ROND-stopcontacten kan je via ons internationaal gepatenteerde systeem makkelijk integreren in elke wand. Onze schakelaars behoeven zelfs geen energievoorziening of bekabeling, ze sturen de informatie via Bluetooth naar de lichtbron. Ook die innovatie kreeg een patent. Alles wordt randloos ingewerkt in de muur.”

Hoe is het idee ontstaan? “Als domotica-engineer bezoek ik elke dag bouwwerven. De installatietijd van de elektriciteitsfaciliteiten, waaronder stopcontacten en schakelaars, blijkt altijd weer de onbekende factor. De werkzaamheden lopen steevast uit. Zo ontstond het idee voor een tijdbesparend alternatief. Belangrijk was een oplossing te vinden waardoor de installateur zijn werkwijze niet drastisch moet omgooien.”

Welke steun krijgt ROND?“We hebben bij de ontwikkeling enkele technische obstakels moeten overwinnen. We konden daarvoor rekenen op de hulp van het IT-bedrijf Lemon Companies. Boven op eigen middelen kwam de financiële steun van enkele investeerders en Vlaio. We haalden ruim 715.000 euro op. Nieuwe kapitaalrondes zijn nog niet aan de orde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content