Het nieuwe Huis van de Toekomst

Dominique Soenens Freelancejournalist

Een sprekende badkamerspiegel, een oven die op zoek gaat naar recepten en een vuilnisemmer die afval sorteert: afgaande op het onlangs in Amsterdam geopende Huis van de Toekomst bepalen intelligente apparaten hoe we in de toekomst zullen wonen.

Info: www.livingtomorrow.nl

Toekomstvoorspellingen durven wel eens van enig realisme verstoken te zijn. Het is een euvel dat LivingTomorrow in dit nieuwe project in Amsterdam absoluut wil vermijden. Net als in Vilvoorde krijgen de bezoekers van het nieuwe Huis van de Toekomst geen spectaculaire futuristische gadgets voorgeschoteld, maar wel praktische technologieën die – naar verwachting van de deelnemende bedrijven – binnen een vijftal jaar op de markt zullen verschijnen.

“Mensen willen niet wonen in een omgeving die bol staat van technische snufjes, ze willen vooral bruikbare toepassingen,” zegt PeterBongers, medeoprichter van Living Tomorrow. “Ongeveer 80 % van de getoonde oplossingen en technologieën is marktrijp, de rest is pure toekomstvisie. Sommige producten lijken misschien niet praktisch of marktwaardig, maar vergeet niet dat in 1995 niemand iets zag in een mobiele telefoon.”

Een huis op maat van uw persoonlijkheid

Ondanks dat nuchtere uitgangspunt zijn er in Amsterdam een handvol fantasieprikkelende producten te zien. Zo is er de intelligente wasmachine die rabiate huishoudklunzen voor pijnlijke taferelen behoedt – “Opgelet, er zit een rode kous tussen uw witte was”. Of de intelligente badkamerspiegel, de MirrorTV, zowat het enige product met onmiskenbare sciencefictionallures. De spiegel herkent de bewoners en houdt ze, tijdens het tanden poetsen of het toilet maken, via een schermpje en ingebouwde spraaktechnologie op de hoogte van de afspraken van de dag en de verkeersfiles of geeft ontbijtsuggesties voor wie op dieet is.

Hoe onzichtbaar ook, informatie- en communicatietechnologie is alomtegenwoordig: het Huis van de Toekomst lijkt een BigBrother op gezinsformaat. Wie aanbelt, wordt begroet door een virtuele gastvrouw. Een biometrische toegangscontrole belet dat ongewenste bezoekers de woning betreden. De bewoners laten daarvoor vooraf hun gezicht scannen. Ze kunnen ook persoonlijke gegevens en wensen vastleggen. Die informatie kan dan, bijvoorbeeld bij het binnentreden van de woning, doorgegeven worden aan de apparaten in de woning.

Door vlottere communicatie, een eventuele aansluiting op een domoticasysteem en een verbinding met het internet, kunnen diezelfde apparaten binnenkort ook zelf informatie opvragen, uitwisselen en bepaalde handelingen uitvoeren. Door de oven (of de keukencomputer) aan te sluiten op het wereldwijde web, kan die bijvoorbeeld op zoek gaan naar ovenrecepten met de ingrediënten die in de koelkast voorhanden zijn. Door dat alles ontstaat een ambientenvironment, een interieur dat zich zoveel mogelijk aanpast aan de wensen en leefpatronen van de bewoner en wordt de woning het verlengde van onze persoonlijkheid.

Dat laatste blijkt in de keuken van Living Tomorrow Amsterdam: er wordt ruimtelijk een onderscheid gemaakt tussen pleasurecooking – uitgebreid koken voor vrienden en familie – en het meer doordeweekse conveniencecooking – snel en functioneel een maaltijd bereiden. In die keuken staan ook enkele intelligente apparaten, zoals een vuilnisemmer die afval herkent en sorteert en een gaskookplaat die elektronisch gestuurd wordt via de keukencomputer. Boven de kookplaat hangt een ‘zelfdenkende’ dampkap, die dankzij een aantal elektronische sensoren ziet en ruikt hoeveel damppluimen er naar boven komen en het afzuigvolume daaraan aanpast.

Technologie levert ook tijdswinst op, zoals de intelligente met radiosignalen werkende tags – de opvolgers van de huidige barcodes – bewijzen: door ze in te scannen, geven ze informatie door aan een intelligente oven die zichzelf instelt op de bereiding van het gerecht. De keukencomputer is het centrale knooppunt voor alle apparaten en zorgt ook voor een gepaste sfeer met gedempt licht, aangepaste muziek, bepaalde aroma’s…

Haal uw collega’s in huis

In de woonkamer van de toekomst is de langverwachte interactieve televisie werkelijkheid geworden. Kijkers krijgen daardoor niet alleen superieure klank- en beeldkwaliteit, maar kunnen ook genieten van computertoepassingen op hun televisiescherm, meespelen met quizzen op televisie, ingrediënten bestellen tijdens het bekijken van een kookprogramma of een ticket kopen bij de aankondiging van een concert. Er zijn ook toekomstige internettoepassingen te zien, zoals websites met een persoonlijke begeleider. En het televisietoestel en de afstandsbediening zullen ook gebruikt worden om domotica te besturen. Technologiefreaks zal het wellicht niet allemaal razend nieuw in de oren klinken, maar toch is het nog even wachten vooraleer het allemaal in praktijk omgezet wordt.

Een andere vaststelling is dat in het Huis van de Toekomst de grens tussen wonen en werken vervaagt: door nieuwe technologische ontwikkelingen krijgt thuiswerken een langverwachte duw in de rug. Een van de nieuwe concepten die Living Tomorrow in dat verband voorstelt, is de Social Communicator: software die een virtuele kantooromgeving creëert, door onder meer onderaan het beeldscherm pictogrammen van collega’s weer te geven. Zo kan de gebruiker zien of ze aanwezig zijn en wat ze aan het doen zijn. Die virtuele kantooromgeving maakt fysieke aanwezigheid in het kantoor en nagelbijtend aanschuiven in de file richting kantoor onnodig.

De badkamer, tenslotte, wordt een wellnessplaats. In het bad in zachte kunststof, een creatie van de bekende Nederlandse badkamerdesigner Jos van Zijl, is plaats voor meerdere personen. De badkamer wordt immers ook een ruimte waar mensen in de toekomst samen ontspannen en tot rust komen. Samen televisie kijken of surfen op het net kan ook, want er is ook een beeldscherm voorzien. En ook in de douche met zijwaartse sproeiers, die ook als stoombad gebruikt kan worden en uitgerust is met aromatherapie, is er plaats voor meerdere personen. Kwestie van samen te kunnen zingen onder de douche.

Dominique Soenens

Door de oven aan te sluiten op het wereldwijde web, kan die op zoek gaan naar ovenrecepten met de ingrediënten die in de koelkast voorhanden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content