Het leven wordt een beetje beter

AFSTAND HOUDEN Sociaal contact wordt minder gespannen in 2021. © REUTERS

Wordt ons leven ook in 2021 vooral afstand houden, een mondmasker dragen en niet op café gaan?

Tijdens een groot deel van 2020 klonk de publieke retoriek over de pandemie strijdlustig. Politici en gezondheidsambtenaren hadden het over het “vermorzelen” van het nieuwe coronavirus en het “verpletteren” van de torenhoge epidemiecurves. Maar het virus blijft gewoon zijn gang gaan. Er komen vaccins, maar iedereen snel inenten blijft een wensdroom. Het past dan ook om een kalmere toon aan te slaan. In 2021 zal de mensheid zich blijven aanpassen aan een leven met het virus.

De basisprincipes blijven dezelfde. We zullen nog altijd een masker moeten opzetten en ijverig onze handen moeten wassen. Mensen zullen op openbare plekken automatisch met een grote boog om anderen heen lopen. Maar er zullen ook zaken veranderen: het testen, de quarantaineregels en de richtlijnen voor afstand houden.

We zullen overal goedkope sneltesten voor covid-19 kunnen vinden. Er zitten meer dan 80 van zulke sneltesten in de pijplijn en dus zal de nauwkeurigheid toenemen, zullen de monsterafnames minder akelig zijn en zullen de prijzen drastisch zakken. Tegen halfweg 2021 zullen sneltesten voor covid-19 de nutteloze temperatuurmetingen op de luchthavens vervangen. Werkgevers, scholen en de horeca zullen er stelselmatig gebruik van maken om te kijken of mensen besmet zijn. Sommigen zullen misschien elke dag een snelle thuistest doen bij het opstaan of slapengaan. Veel besmettingen zullen op die manier een stuk eerder worden ontdekt.

Een neveneffect van de goedkope thuistest is dat veel, en mogelijk zelfs de meeste van die besmettingen niet zullen worden opgemerkt door de officiële test-en-traceersystemen. Maar in grote delen van Europa en Amerika is het vertrouwen in die systemen hoe dan ook onherstelbaar beschadigd. Zelfs in de huidige situatie kunnen regeringen alleen maar hopen dat de mensen die weten dat ze besmet zijn hun plicht zullen doen: nauwe contacten verwittigen en zo veel mogelijk uit de buurt van anderen blijven.

Op uw gezondheid

Veel landen zullen de duur van de quarantaines terugbrengen van twee weken naar één. Mensen zullen worden ingelicht dat ze in de tweede week nog altijd, zij het in mindere mate, een zeker risico voor anderen vormen en dat ze in die tijd bijvoorbeeld contact met bejaarde familieleden moeten vermijden.

Veel regeringen zullen hun burgers meer autonomie geven over hun sociale contacten. Gecompliceerde en dwingende regels over wie de mensen mogen zien, en waar en hoe, worden afgeschaft. In plaats daarvan komen er eenvoudige principes die we naar eigen wens mogen volgen.

Al die zaken zouden het tweede jaar van de pandemie iets draaglijker moeten maken dan het eerste. En daar mag u het glas op heffen. Maar dan wel in beperkt gezelschap uiteraard.

De auteur is correspondente gezondheidszorg van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content