HET JAPANSE VOORBEELD

In de Japanse Tour voor mannen is beslist om begin april het eerste toernooi te spelen, zoals aanvankelijk was gepland. Meteen zal het evenement geld inzamelen voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami die het noorden van het land getroffen hebben: een ramp die het land onderdompelde in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens Andy Yamanaka, directeur van de Japanse Tour, stonden de sponsors erop dat de eerste toernooien van het seizoen zouden plaatsvinden zoals gepland, te beginnen met de Token Cup in Nagoya (14-17 april). De Tour van vrouwen wordt dan weer uitgesteld. “Maar op dit moment kunnen we nog niet zeggen of de volledige kalender zoals gepland zal worden afgewerkt”, zei Yamanaka. “We zullen het proberen, maar het is nog niet zeker.”

In het voetbal werd de J-League voor onbepaalde tijd uitgesteld, net als de wedstrijden voor de Aziatische Champions League waarin de teams van Nagoya Grampus en Kashima Antlers actief zijn. De Ita-liaanse staf van de nationale voetbalploeg, onder leiding van Alberto Zaccheroni, is naar Europa vertrokken maar zou terugkeren voor een liefdadigheidswedstrijd op 29 maart. De manche van het MotoGP-kampioenschap in Motegi, die gepland was op 24 april, is verplaatst naar 2 oktober. Voorts zijn veel evenementen geannuleerd, zoals de wereldkampioenschappen kunstschaatsen, de marathon voor vrouwen in Nagoya en het zwemkampioenschap. In baseball start de Central League opnieuw op 25 maart, ondanks luid protest van de spelersvereniging omdat de Pacific League pas op 12 april opnieuw begint. Ook de kalender van het basketkam-pioenschap is serieus verstoord.

“Evenementen en toernooien schrappen is gemakkelijk”, vindt Yamanaka. “Maar we moeten nu in de eerste plaats nadenken over de beste manier om de slachtoffers te helpen. De spelers en sponsors zullen onze toernooien gebruiken om een schenking te doen. Natuurlijk hangt nog veel af van de manier waarop de nucleaire situatie evolueert.”

De Japanse Tour heeft de beslissing om het openingstoernooi zoals gepland te spelen, genomen in samenspraak met de spelers, onder wie de grote belofte Ryo Ishikawa, pas negentien jaar en al tien toernooien gewonnen. Hij speelt momenteel in de Amerikaanse Tour en besliste daar te blijven tot na de Masters en pas dan terug te keren naar Japan. “Ik zou wel in mijn land willen zijn bij familie en vrienden, maar al mijn dierbaren zijn veilig en wel, dus blijf ik toernooien spelen in de States.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content