Het jachthaveneffect duurt voort

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Sinds Blankenberge kan pronken met een jachthaven, trekt de populaire badstad een welgestelder en vaak permanent residerend publiek aan. Toch blijven de prijzen aan de lage kant.

Na het wat tegenvallend status-quo van 2003, toont het prijsniveau van de Blankenbergse appartementen opnieuw een opwaartse trend. De referentieprijs voor appartementen steeg in Blankenberge van 136.341 euro in 2003 tot 146.825 euro in 2004, een stijging van 8 %.

De kwalitatief betere appartementen presteerden nog beter. De negende decielprijs (90 % van het totaal aantal verkopen noteert onder deze prijs) klom het voorbije jaar met 14 %. Op vijf jaar tijd bedraagt de prijshausse 50 %: van 130.557 euro in 1999 tot 195.200 euro in 2004.

Toch verbleekt dit bedrag nog altijd naast de recordprijzen van dure buur Knokke. Voor de prijs van een luxeappartement in het Zoute kan je bijna drie appartementen aan de Blankenbergse jachthaven kopen. Misschien belangrijker is dat Blankenberge ook ten opzichte van directe concurrenten als Nieuwpoort, Koksijde en De Panne nog relatief goedkoop blijft.

Karel Wensberghe van projectontwikkelaar Select City Building maakt een meer gedetailleerde analyse van de verschillende Blankenbergse deelmarkten. Hij vergeleek de nieuwbouwprijzen aan de jachthaven, de zeedijk, de zuidkant en het stadscentrum. Voor een nieuwbouwappartement met 2 of 3 slaapkamers betaal je in de buurt van de jachthaven en de Franchommelaan het meest: prijzen in de buurt van de 275.000 euro zijn er geen uitzondering.

De zeedijk is iets goedkoper met richtprijzen in de buurt van 240.000 euro. De zuidkant van de zeedijk biedt, in ruil voor het uitzicht, zonovergoten terrassen tegen voordeliger prijzen: om en bij de 180.000 euro. Het goedkoopst zijn de appartementen in het centrum. Daar kan je al terecht met een budget van ongeveer 120.000 euro.

Een krap aanbod

Opvallend, en in contrast met de algemene trend voor de kust, is de daling met 9 % van het aantal verhandelde appartementen. De verklaring hiervoor lijkt niet zozeer een terugval in de vraag te zijn, maar wel een krapper aanbod. Sinds de transformatie van de jachthaven en de investeringen rond de bekende pier is Blankenberge opnieuw hot. Wie al een optrekje bezat, zal dat nog niet onmiddellijk willen verkopen. De gunstige prijsevolutie van de jongste jaren en de duurdere prijzen in de naburige badsteden doen immers nog mooie groeiperspectieven vermoeden.

Aan dat krappe aanbod wordt wel iets gedaan. Karel Wensberghe toont een plattegrond van Blankenberge, waar hij enkele lopende projecten op aanwijst. Nieuwe en grotere appartementsblokken herrijzen uit het puin van hun kleinere voorgangers. De zuidkant van de zeedijk biedt hier en daar nog wat bijkomende exploitatieruimte. Die zuidkant biedt terrassen met veel zon en de directe nabijheid van het strand, twee kostbare troeven voor panden aan de kust. Op til staande projecten in de onmiddellijke omgeving van de jachthaven of met ‘lateraal zeezicht’ zijn al uitverkocht nog voor de eerste steen er ligt.

De huurmarkt slabakt

Villa’s winnen stilaan aan populariteit in Blankenberge, maar het blijft er hoe dan ook een micromarkt. In 2004 werden achttien optrekjes verkocht tegenover amper twaalf in 2003. De referentieprijs voor villa’s evolueerde van 250.992 euro naar 300.000 euro, of een stijging met 20 %. De villa’s in Blankenberge zijn vaak redelijk eenvoudige, alleenstaande huizen achter de zeedijk of meer in het centrum.

De prijsstijgingen op de koopmarkt vertalen zich niet naar de verhuurmarkt. “De huurmarkt ondervindt de druk van de goedkope reizen naar het buitenland,” analyseert Rudi Heene van het vastgoedkantoor Monte Cristo Benelux . “En ook het dagtoerisme zit in de lift. In vergelijking met 2003 huurden in 2004 zo’n 3 % minder vakantiegangers een optrekje aan de kust.”

Laurenz Verledens

Sinds de transformatie van de jachthaven en de investeringen rond de bekende pier is Blankenberge opnieuw hot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content