“Het is makkelijker te ontwikkelen in België dan in Nederland”

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

André Snippe heeft het prima naar zijn zin in België. De Nederlandse projectontwikkelaar is vooral actief in Brussel, maar heeft ook plannen in de rest van het land.

City Projects is het Belgische zusje van Snippe Projecten, een naar Nederlandse normen middelgrote projectontwikkelaar. In de recentste top 101 van ontwikkelaars van het vakblad PropertyNL staat Snippe Projecten op plaats 61. In Nederland is Snippe succesvol met eigenzinnige binnenstedelijke projecten in en rond Amsterdam.

Sinds 2004 importeert hij die formule in ons land. Snippe noemt het een herhalingsoefening. En hij laat er geen gras over groeien. In zijn portefeuille zitten zeven projecten, goed voor meer dan 300 appartementen. Het meest in het oog springende project is het Reylhof in Gent. Op de terreinen waar nu nog de Christelijke Mutualiteiten zijn gehuisvest, plant City Projects een wooncomplex met 139 wooneenheden. Een deel van de historische gebouwen wordt omgebouwd tot appartementen met hotel- en cateringservice.

Maar Snippe werkt in ons land vanuit de Louizalaan in Brussel en de hoofdstad is dan ook zijn belangrijkste actieterrein. Hij heeft projecten op stapel staan in Brussel-stad (71 wooneenheden), Etterbeek (97 appartementen) en Sint-Pieters-Woluwe (38 appartementen).

ANDRÉ SNIPPE (CITY PROJECTS). “Ik geloof nog volop in de Brusselse markt, er is nog veel potentieel. Maar veel hangt af van het segment waarin je je begeeft. Je kunt moeilijk in algemene termen spreken over de Brusselse appartementenmarkt. Vergelijk het met de automarkt: de marktomstandigheden in de categorie van een VW Golf zijn anders dan die in het segment van Rolls-Royce. Wij focussen op niet te ruime, maar betaalbare appartementen. En we mikken daarmee op de ‘instappers’ in deze markt. Jonge koppels bijvoorbeeld, die voor hun eerste vastgoedaankoop staan. Ook in het topsegment is er nog voldoende speelruimte. Het segment ertussen, de doorsneeappartementen, daar blijven we liever van af.”

Ziet u in ons land ook potentieel in andere segmenten? Kantoren of retail bijvoorbeeld?

SNIPPE. “Voor een entree op de kantorenmarkt vind ik het nog wat te vroeg. Er is nog te veel leegstand in Brussel. Maar als de markt aantrekt, sluit ik het zeker niet uit. Op de retailmarkt zijn er vandaag al opportuniteiten. Wij volgen die markt op de voet en hopen binnenkort een eerste project te kunnen opstarten.”

En blijft Brussel jullie belangrijkste actieterrein?

SNIPPE. “Naast het project in Gent hebben we ook in Limburg een project in voorbereiding. En verschillende partijen hebben ons gevraagd om iets in Wallonië te doen. Maar voorlopig houden we daar de boot nog even af. Ik vind het overigens makkelijker werken in België dan in Nederland. Je wordt hier nog gestimuleerd om leuke dingen te doen. En dat geldt zeker voor projecten in binnenstedelijke locaties, onze specialisatie. We hebben het hier dus prima naar onze zin.”

Ondertussen staat er ook in Duitsland een project op stapel.

SNIPPE. “Klopt. In Duitsland gaan we een groot hotel ontwikkelen. Een luxehotel met 200 kamers, wellnessfaciliteiten, congresruimten enzovoort. We hadden al plannen om een Duits kantoor op te starten. Dit project heeft het allemaal wat in een stroomversnelling gebracht. De Duitse markt begint te boomen. Het economische herstel lijkt er ingezet en dat zie je op de vastgoedmarkt. Heel wat Nederlanders zijn al actief in Duitsland en de woningmarkt biedt daar nog veel potentieel.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content