Het heerlijkste bedrog ter wereld

Als opstapje naar de eindejaarsfeesten ontkurken we een selectie wijnboeken. Tussendoor verblijden we ook de liefhebbers van whisky én van een Roeselaarse Rodenbach.

Wijn is het heerlijkste bedrog ter wereld. Toegegeven, die boer in de Languedoc waar u elke herfst trouw naartoe rijdt, maakt nog echte artisanale wijn. Hier en daar valt zelfs nog een groot château te waarderen dat rigoureus de ambachtelijke kaart trekt, maar veruit het meeste gezwam over eeuwenoude methodes, terroirs en eikenhouten wijnvaten is een loos reclamepraatje, geschreven door dezelfde kantoorratten die ons deodorants en donsdekens willen aansmeren. De documentaire film Mondovino van wijnexpert Jonathan Nossiter duwt ons met de neus op die bittere feiten. We vinden troost in een heerlijke én eerlijke uitgave: Met jou open ik oude nachten (Uitgeverij P, 42,50 euro). Uit 27 eeuwen poëzie distilleerde samensteller René Smeets 166 wijngedichten. U vindt er de roes van het drinkgelag, maar ook het stille genot van de exquise beker. Van Homeros tot Gerrit Komrij, van Goethe tot Herman De Coninck – zoveel wijnen, zoveel stemmingen, zoveel stijlen. Gentenaar Philippe Debeerst zorgde voor passende foto’s, waarvan naast de compositie vooral de intense lichtwerking opvalt, zonder dat het geheel te gekunsteld overkomt. De Leuvense uitgeverij P timmert vastberaden aan de weg met prachtige poëziebundels – het is als bij die koppige wijnboer, u proeft er de passie voor het metier. Geïnteresseerden surfen best eens naar www.uitgeverij-p.be.

De geschiedenis van wijn. Nog een absolute aanrader voor connaisseurs: Het verhaal van wijn – De geschiedenis van de godendrank (Standaard/Spectrum, 39,95 euro). De befaamde Britse wijnpublicist Hugh Johnson beschrijft de hele historie van de wijn, van in het Oude Egypte tot vandaag. Hij doet dat historisch correct, toegankelijk voor leken en in een prestigieus vormgegeven boek. Ook de recente opmars van wijnen uit niet-traditionele productielanden als Australië en de VS (zeg maar Californië) komt aan bod. De laatste hoofdstukken hadden wel wat kritischer, diepgaander en gedetailleerder gekund.

Hugh Johnson werd bekend met zijn uitstekende Pocket Wine Book, waarvan de edities al een hele tijd vertaald worden. Dat gebeurde nu ook onder de titel Wijngids 2005 (Spectrum, 17,95 euro). De pocket bevat verrassend veel info. Per wijnland geeft Johnson een alfabetische rangschikking van talloze wijnen met telkens een beknopte beschrijving, een indicatie van de kwaliteit en een vermelding van de beste jaren. Maar u vindt er ook een oogstrapport 2003, een uiteenzetting over de druivenrassen, advies voor wijn en spijs, en talloze wijnweetjes. Waar voor uw geld.

In de Lage Landen maken vooral wijngidsen over flessen tegen democratische prijzen furore. In Nederland zorgt Hubrecht Duijker daarvoor met Wijnalmanak 2005 – De beste wijnen onder 5 euro (Spectrum, 11,95 euro). In Vlaanderen hebben we al even klokvast Frank van der Auwera met zijn Wijnkoopgids 2005 – De 300 beste wijnen beneden de 10 euro (Standaard, 12,95 euro). Nuttig.

Proeven en genieten. U hebt de smaak te pakken, maar u voelt zich geïntimideerd door het jargon of het ritueel van het walsen en ruiken? U hebt al enkele boeken doorworsteld die u wijn zouden moeten leren proeven, maar u vond ze te hermetisch? U krijgt een nieuwe – grote – kans met Wijn proeven (Davidsfonds/Fontaine, 27,50 euro). De Brit Michael Schuster – in de London’s Evening Standard wat bizar getypeerd als “de Arnold Schwarzenegger onder de wijnonderwijzers” – reikt een stappenplan aan om wijn te leren proeven, ontdekken en beschrijven. Ook de druivenvariëteiten, de wijnbouw en diverse tips horen erbij, tot en met een basishandleiding om wijn en spijs te combineren. Stop dat alles in een even efficiënte als aangename vorm en u hebt ook een interessant cadeauboek – een kanshebber in onze selectie van beste cadeauboeken die we in Trends van 16 december bekendmaken.

Wie het naadje van de kous wil weten, krijgt meer dan 2400 begrippen verklaard in Wijnlexicon (Spectrum, 13,95 euro). Karel Meesters licht woorden toe die betrekking hebben op de druiventeelt en de wijnbereiding, -gebieden en -soorten. Uiteraard vergeet hij de dégustation niet: het proeven – en genieten. Of u wilt ontdekken van welke smaakstijl u precies houdt? Eenmaal u die weet te onderscheiden en benoemen, kunt u makkelijker andere geschikte wijnen vinden.

Nu nog de juiste wijn bij het juiste menu. We laten ons leiden door Koken & wijn (BMP, 19,50 euro), het boek van Peter Goossens (chef van ‘t Hof van Cleve in Kruishoutem – het volgende driesterrenrestaurant in Vlaanderen) en sommelier Guido Francque. Zij blijven eerlijk: bij een tomaat gevuld met Belgische grijze garnalen hoort geen wijn, maar een Roeselaarse Rodenbach. Santé.

Als uitsmijter serveren we De weg naar Craigellachie (Spectrum, 13,95 euro). Romancier en managementauteur Hans Offringa gidst ons door Schotland en vertelt honderduit over whisky. Hij proeft met een knipoog.

Luc De Decker

Michael Schuster – in de London’s Evening Standard getypeerd als ‘de Arnold Schwarzenegger onder de wijnonderwijzers’ – reikt een stappenplan aan om wijn te leren proeven, ontdekken en beschrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content