HET GLAS IS GEKEERD

Sinds maandag 11 april kan Jef Van Looy ‘s nachts weer slapen. De drie maanden ervoor had de man als curator van het gefailleerde Verlipack Mol nv (zie ook blz. 50) immers een “24-urenjob”. “Gelukkig waren we met drie curatoren,” bedankt Jef Van Looy alvast zijn collega’s Gaston Somers en Paul Van Rompaey. “We konden mekaar aflossen om het bedrijf draaiende te houden. De ovens bleven branden, we kochten grondstoffen, we zetten een verkooporganisatie op poten. Maar zonder de inspanning van de lokale werknemers en het management was het nooit gelukt. Zij hebben er dag en nacht voor geknokt, want het spreekt voor zich dat wij niets kennen van glas.”

De overname door het Franse Saverglass maakt Jef Van Looy optimistisch. Voor de 47-jarige geboren Nijlenaar is de interimbedrijfsleiding overigens geen nieuwe ervaring. De voorbije decennia behandelde de inwoner van Grobbendonk al menig faillissement in de eigen regio. Tot de meest spraakmakende behoren Daf in Westerlo en Balmatt, overigens de buurman van Verlipack in Mol.

“De behandeling van een faillissement is steeds anders,” blikt Jef Van Looy terug op zijn twee decennia ervaring. “Als curator word je steeds onverwacht opgeroepen. Je neemt de situatie zoals ze komt, en je zoekt het geschikte juridische jasje. Dat maakt de taak zo boeiend. Slechte ervaringen met overspannen personeel heb ik nooit gehad. Ik probeer altijd zo dicht mogelijk bij de mensen te staan. Ik kom zelf uit een arbeidersmilieu, dat helpt.”

Faillissementen, handels- en vennootschapsrecht vormen de rode draad doorheen de juridische carrière van Jef Van Looy. In 1969 krijgt de jongen uit een eenvoudig arbeidersgezin “het geluk” om rechten te studeren aan de KU Leuven. Wanneer hij in 1974 afzwaait, kan hij toevallig als stagiair bij meester de Cannière in Hasselt terecht. “In die vier jaar stage heb ik mijn hele stiel geleerd,” herinnert zich Jef Van Looy. In 1978 start hij een eigen advocatenkantoor in Grobbendonk, dat in 1979 wordt omgevormd tot een associatie met Paul Peeters. Uit datzelfde jaar stammen ook de eerste aanduidingen als curator. De “kleinere praktijk” in Grobbendonk wordt gaandeweg verminderd, vooral de begeleiding van bedrijven komt vooraan. Wanneer partner Paul Peeters begin jaren negentig promoveert tot rechter in Turnhout, vormt Jef Van Looy een nieuwe associatie met zijn ex-stagiaire, Christine Taels.

Blijft er met die “24-urenjob” nog tijd voor hobby’s? Voetbal kijken en golfen zijn de favoriete bezigheden van de gehuwde vader van een zoon. “Tien jaar geleden was ik nog actief als libero bij Nijlen. Maar mijn leeftijd laat het niet meer toe,” lacht Van Looy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content