Het gaat goed, dus laten we veranderen

Een jaar geleden herschikte de beursgenoteerde informaticagroep Econocom haar activiteiten in drie afdelingen. De Nederlander Charles de Water (52) vertelt hoe hij zijn divisie, Financial Services, heeft hertekend. En waarom hij nog geen Frans spreekt.

“Ik zal het er even aan toevoegen: ik ben Nederlander.” Geen nood, mijnheer de Water, dat hadden we al door. De chief executive officer van de divisie Financial Services van de informaticadienstengroep Econocom spendeert op het moment van het interview zijn schaarse vrije tijd met zijn familie in Zuid-Frankrijk. “Het is niet zo dat ik sinds vorig jaar meer werk,” zegt De Water. “Maar sinds de reorganisatie van het bedrijf voel ik mij nog verantwoordelijker in mijn functie. Ik heb nog sterker het gevoel gekregen dat Econocom ook mijn bedrijf is.”

Econocom Group, van origine een Belgische start-up, beheert de informatica- en telecommunicatie-infrastructuur van ondernemingen. Vorig jaar draaide de groep een omzet van 971,5 miljoen euro. Toch vond het management dat de organisatie aan vernieuwing toe was. “We zagen dat Econocom als groep goed presteerde, maar dat de individuele activiteiten niet zo snel groeiden als die van de concurrenten,” legt De Water uit. Econocom besloot zijn activiteiten in drie te splitsen: Managed Services, Products and Solutions en Financial Services. De Water, de algemeen directeur van Nederland en bestuurslid van Econocom Group, kreeg de eindverantwoordelijkheid van de laatste deelgroep.

Financial Services helpt klanten bij het kiezen van een optimale financiering voor IT-oplossingen en bij het beheren van ICT-activa en -budgetten. De afdeling stelt nu 300 mensen tewerk en vertegenwoordigt 60 % van de omzet van de groep.

“De hele afdeling moest een nieuwe vorm krijgen,” herinnert De Water zich. “In de acht landen waarin Financial Services actief is, moesten we nieuwe mensen aantrekken. Bovendien had elke afdeling de taak een eigen vijfjarenplan uit te tekenen. En intussen moesten we ervoor zorgen dat de zaken normaal bleven draaien.” Het opstellen van een eigen plan beviel de econoom. “Je merkt dat zo’n oefening veel losmaakt bij de medewerkers. Het werkt echt wel motiverend.”

De Water startte zijn carrière bij IBM, maar werkt intussen al negentien jaar bij Econocom. Het bevalt de noorderbuur dat Econocom een internationale dimensie heeft. “Zestig procent van mijn tijd ben ik onderweg. Voor de familie is het lastig, maar ik vind het uitermate interessant,” aldus De Water. Aan zijn korte verblijf in Duitsland voor de groep houdt De Water gemengde gevoelens over. “Het bedrijf zat toen in moeilijke papieren. Bovendien is het toch een harde ervaring om in een vreemd land met een andere cultuur en andere taal te logeren.” Volgens De Water spreekt hij vlot Duits en Engels en slecht Frans.

Maar momenteel heeft hij andere prioriteiten dan het Frans aan te scherpen. “Het strategisch plan moet nu geïmplementeerd worden. We moeten ons marktleiderschap gaan verzilveren.” En wat als Financial Services eenmaal marktleider is? “Dan ben ik ongeveer 55 jaar. Te vroeg om te stoppen met werken natuurlijk. Maar misschien wel tijd om iets nieuws op te zoeken.”

A.G.

A.G.

“Het opstellen van een vijfjarenplan maakt veel los bij de medewerkers. Het werkt echt motiverend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content