‘Het einde van de wereld is nog niet nabij’

Invesco bestaat uit dertien onafhankelijke bedrijven die vrij hun beleggingsstrategie kunnen bepalen. Een van de belangrijkste is Invesco Perpetual.

Met bijna 800 miljard dollar onder beheer is Invesco een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. De groep werkt met dertien onafhankelijke bedrijven die vrij hun beleggingsstrategie kunnen bepalen. In 2000 vestigde Invesco een commerciële vertegenwoordiging voor de Benelux in Brussel. Er werken meer dan vijftien medewerkers in de kantoren aan de Louizalaan.

Een van de belangrijkste afdelingen van de vermogensbeheerder is Invesco Perpetual, dat 125 miljard dollar aan activa beheert (32 % obligatieproducten, 57 % aandelenproducten en 11 % multi-assetproducten), met fondsen die behoren tot de populairste bij de Belgische beleggers.

Speciaal geval

Invesco Euro Equity Fund is een fonds met een waarde van 500 miljoen euro, dat wordt samengesteld door Jeffrey Taylor, die verantwoordelijk is voor het beheer van de Europese aandelen bij Invesco Perpetual. Het is een geconcentreerd product met een vijftigtal posities. Ongeveer een kwart van de portefeuille is belegd in kleine en middelgrote kapitalisaties. Het fonds werd bekroond met vijf Morningstar-sterren en is gemiddeld met meer dan 10 procent per jaar gestegen sinds juni 2011. Over de afgelopen drie jaar presteerde het in hausseperiodes beter dan zijn referentie-index en bood het beter weerstand tegen koersdalingen.

“We kunnen ons zowel richten op groeiwaarden als op meer defensieve aandelen”, zegt Taylor. “Wij zoeken vooral naar bedrijven waarvan het risicoprofiel gewijzigd is, zonder dat de markt daar al rekening mee houdt. We kunnen ook sterk afwijken van onze referentie-index. De markt wordt gedomineerd door nervositeit. Maar het einde van de wereld is nog niet nabij. Door die angst vinden we kansen op de markten, temeer omdat beleggers bereid zijn diep in de buidel te tasten voor kwaliteitsaandelen. De waarderingsverschillen waren zelden zo groot en het risico op een forse correctie naar een normaler niveau is toegenomen. We appreciëren kwaliteit, maar verliezen de prijs niet uit het oog.”

Invesco Euro Equity Fund heeft een voorkeur voor sectoren als energie (Total, Statoil, Repsol), financials (ING, Allianz), telecombedrijven (Orange, Deutsche Telekom) en aandelen uit de perifere landen. Taylor: “Ik denk dat de olieprijs klaar is voor een fundamenteel herstel.” Novartis is een van de belangrijkste aandelen in de portefeuille. “Dat bedrijf is een speciaal geval: het is zeer aantrekkelijk gewaardeerd, terwijl zijn sector dat helemaal niet is. De markt geeft een nulwaarde aan de volledige onderzoeks- en ontwikkelingspijplijn.”

Rendement zoeken

In het obligatiesegment is Invesco Pan European Income een van de topproducten van Invesco Perpetual, met 7,6 miljard aan beheerde activa en een Morningstar-rating van vijf sterren. Het afgelopen decennium haalde het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 7 procent. “De maatregelen van de Europese Centrale Bank hebben een grote impact op de waardering van obligaties, temeer omdat de instelling niet heel gevoelig is voor de prijs van het papier dat ze koopt”, zegt Paul Read, een van de beheerders. “Onze opdracht bestaat erin rendement te bieden aan onze cliënten, maar we worden niet beloond voor het kredietrisico dat we nemen. Maar we hebben ook niet veel zin om rendabelere obligaties te kopen als we die later moeilijk verkocht krijgen. De maatregelen van de centrale banken zijn er de laatste jaren op gericht de inflatie aan te wakkeren. Er is weinig veiligheidsmarge als het herstel van de inflatie doorzet.” Om die reden houdt het fonds bijna 10 procent cash aan.

De voorkeur van Read gaat uit naar emissies van banken, kwaliteitsobligaties van Amerikaanse bedrijven (investment grade) en een deel van de high-yieldmarkt. Dat neemt niet weg dat het fonds voor het maximum van zijn capaciteit is belegd in aandelen, die 20 procent van de beheerde activa kunnen uitmaken. “De financiële markten zijn de afgelopen jaren sterk veranderd”, stelt Read vast. “Novartis keert meer dividenden uit dan de Zwitserse overheid intresten betaalt op haar schuld. Het dividend van GlaxoSmithKline komt overeen met een kwart van de intresten op de schulden van Groot-Brittannië. Aandelen zijn de belangrijkste bron van rendement op de financiële markten”, stelt Paul Read vast.

Multi-asset

Invesco Perpetual biedt ook het multi-assetfonds InvescoGlobal Targeted Returns aan, dat meer dan 4 miljard euro beheert. Sinds zijn lancering in december 2013 haalde het een rendement van 14 procent, met een extreem lage volatiliteit. “Wij proberen 20 à 30 strategieën te identificeren die binnen de twee tot drie jaar vruchten moeten kunnen afwerpen. Over die strategieën moet unanimiteit zijn onder de drie beheerders”, stelt David Millar, die verantwoordelijk is voor multi-assetbeheer bij Invesco Perpetual.

“Nadat we eensgezindheid hebben bereikt over zo’n strategie, kiezen we de activaklassen – aandelen, obligaties, valuta’s of opties – die het mogelijk maken dat idee naar de portefeuille te vertalen. Als een strategie goed werkt tijdens een hausse, kan een andere de aflossing van de wacht garanderen in minder gunstige omstandigheden.” De combinatie van die strategieën maakt het mogelijk de portefeuille correct te diversifiëren en de volatiliteit te beperken tot minder dan 50 procent van die van de beurzen.

Frédéric Dineur

“De markt wordt gedomineerd door nervositeit. Door die angst vinden we kansen op de markten”- Jeffrey Taylor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content