Het beste van Schroders

De vooruitzichten zijn goed voor converteerbare obligaties en voor Europese en Aziatische aandelen. Die boodschap hadden de beheerders van de Britse vermogensbeheerder Schroders op hun jongste International Media Conference.

De Britse vermogensbeheerder Schroders organiseerde onlangs in Londen zijn jaarlijkse International Media Conference. De beheerders gaven inzicht in de activaklassen die volgens hen de komende twaalf maanden goed moeten presteren.

Obligaties

Obligatie-expert Gareth Isaac is vooral gewonnen voor unconstrained obligatiefondsen — producten die geen referentie-index volgen en kunnen beleggen in alle soorten papier. “In Japan en Europa is nog niet meteen een normalisering van het rentebeleid in zicht. Niemand houdt er rekening met een stijging van de reële rente. Dat de grote wereldeconomieën in verschillende richtingen evolueren, biedt kansen en de centrale banken zullen volatiliteit blijven creëren, maar in die omstandigheden is flexibiliteit wel een noodzaak.”

Het absolute-returnfonds Schroders ISF Strategic Bonds probeert een positieve prestatie neer te zetten, ongeacht de marktomstandigheden. Het heeft een beperkte correlatie met andere activaklassen. “De doelstelling is het kapitaal te beschermen”, stelt Isaac. “Dat betekent dat we de risico’s willen beperken, dat we een zeer korte beleggingshorizon aanhouden en de portefeuille vooral beleggen op de monetaire markt.”

Het kleinere fonds Schroders ISF Global Unconstrained Bonds wil een hoger rendement halen en neemt daarom sneller zijn toevlucht tot meer risicovolle producten. Isaac: “Het doel is elk jaar minstens 4 procent beter te doen dan onze referentie-index over een beleggingshorizon van vijf jaar.” Voor 2016 zetten de beheerders agressiever in op Amerikaanse high-yieldobligaties en obligaties uit de opkomende landen. “Wij geloven dat 2016 een goed jaar wordt voor de risicovollere activaklassen.”

Converteerbare obligaties

Tussen aandelen en obligaties in is het segment van de converteerbare obligaties een interessant alternatief voor beleggers. Volgens expert Martin Kuehle “is het een fantastische periode om in te zetten op die activaklasse. Beleggers kunnen ermee profiteren van de stijging van de beurzen en via het obligatiedeel zijn ze beschermd in geval van een correctie. Aangezien we verwachten dat de volatiliteit hoog blijft in 2016, moeten die waarden goed presteren. Sinds 1999 zijn er vijf periodes van stijgende rente geweest. Converteerbare obligaties hebben toen nooit negatief gepresteerd.”

Toch blijven converteerbare obligaties een nichemarkt die geconcentreerd is op de Verenigde Staten en Europa. De omvang ervan is slechts een fractie van de high-yieldmarkt. “De markt is de afgelopen jaren versmald”, stelt Kuehle. “Door de zeer lage rente zijn bedrijven minder geneigd obligaties van zulke opties te voorzien. De stijging van de Amerikaanse rente kan daar verandering in brengen.” Schroders ISF Global Convertible Bond beschikt over vijf Morningstar-sterren. Over de afgelopen vijf jaar haalde het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement van ruim 10 procent.

Aziatische aandelen

Beleggingen in bedrijven die een hoog dividend uitkeren, blijven populair. Azië is daarvoor een heel geschikte regio, vindt Richard Sennitt, de beheerder van het fonds Schroders Asian Income. “De Aziatische markten vertegenwoordigen slechts 11 procent van de wereldwijde beurskapitalisaties, maar 36 procent van de bedrijven die een dividend van meer dan 4 procent uitkeren, is gevestigd in die regio.”

In Azië heerst een echte dividendcultuur. Als de resultaten verslechteren, verhogen bedrijven er hun pay-out, om de beloning van aandeelhouders te beschermen. “Over de afgelopen tien jaar zijn de dividenden in Azië sneller gestegen (7,4 % per jaar) dan in de ontwikkelde landen”, zegt Sennitt. “Enkele van de interessantste dividendmarkten zijn Hongkong, de Filipijnen, Australië, Taiwan en Singapore. Zelfs landen die achterstand hebben opgelopen, zoals Zuid-Korea en India, zijn hun mentaliteit aan het veranderen.”

“Fondsen die beleggen in Aziatische aandelen met een hoog dividend zijn minder volatiel dan klassieke fondsen, en ze presteren beter op lange termijn”, beweert Sennitt. Er zijn tekenen die erop wijzen dat Aziatische aandelen in 2016 een beter rendement halen. “Vrijwel alle economieën in de regio kunnen profiteren van de lagere olieprijs vanaf de eerste helft van 2016. Bovendien zijn de waarderingen historisch laag en is de markt overdreven pessimistisch. In vergelijkbare omstandigheden heeft deze activaklasse altijd goed gepresteerd.”

Europese aandelen

Steve Cordell is een kenner van Europese aandelen. Morningstar noemde hem onlangs “een talentvol beheerder met meer dan twintig jaar ervaring op de Europese markten. Zijn aanpak heeft beleggers een sterk rendement opgeleverd.” Hij beheert de fondsen Schroders ISF European Equity (Ex-UK) (4 Morningstar-sterren), Schroders ISF European Opportunities (5 sterren) en Schroders ISF European Equity Absolute Return.

De beleggingsstrategie van Cordell vertrekt vanuit een macro-economische visie, waarna hij op zoek gaat naar omslagpunten in de industriële activiteit. “Wij selecteren aandelen op basis van hun gevoeligheid ten opzichte van de markt. Zo beleggen we in minder marktgevoelige aandelen in moeilijke periodes, en in gevoelige aandelen als de markten stijgen.”

Volgens Cordell wijzen de economische indicatoren erop dat de Europese economie blijft groeien in de eerste helft van 2016. “De komende maanden beleg ik in waarden die volop kunnen profiteren van het herstel van de Europese economie, met een voorkeur voor financiële waarden en vastgoedontwikkelaars.”

Frédéric Dineur

“Het is een fantastische periode om in te zetten op converteerbare obligaties”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content