Een heel jaar lang bezocht Pieter van Doveren in opdracht van Trends bistro's, brasserieën en gastronomische restaurants. Dit is zijn top-van-de-tafel hitparade.
...

Een heel jaar lang bezocht Pieter van Doveren in opdracht van Trends bistro's, brasserieën en gastronomische restaurants. Dit is zijn top-van-de-tafel hitparade. Beste maaltijd:Hof van Cleve: Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem, 09-383 58 48Het restaurant is ondergebracht in een hoeve uit 1870 en werd recentelijk volledig verbouwd. In de eetzaal werd de sfeer van landelijke hofstede gezuiverd: heldere, zachte tinten maken alles frisser en ruimtelijker. De nieuwe keuken is vanuit de eetzaal gedeeltelijk zichtbaar. Een centrale gang geeft uit op de diverse keukenafdelingen. In dit moderne keukenlab treft u de meest recente snufjes aan. De gerechten in Hof van Cleve zijn een absoluut feest: alles zit juist, kleuren, texturen en smaken. Misschien het beste restaurant van Vlaanderen. XXXXX Klassiek:Minerva: Karel Oomstraat 36, 2018 Antwerpen, 03-216 00 55We leven in tijden van ongebreidelde culinaire vrijheid, en dat leidt meermaals tot culinaire losbandigheid. Voor lekkerbekken met kennis van zaken is de aanwezigheid van Minerva dan ook een baken van vertrouwen. In dit Antwerpse eethuis zijn keuken en bediening nog gestoeld op de regels van de 'haute cuisine'. De twee hoofdrolspelers zijn chef-kok Jacques Slap en zaalmeester Ludo: beide heren werkten vroeger bij het eens zo vermaarde restaurant Vateli. In het bord komen onvergankelijke lekkernijen. XXXX Nieuwe deftigheid:Callas: Brusselsesteenweg 544, 2800 Mechelen, 015-34 03 88, info@callas.beChristophe Delannoit en Jan Meulenijzer openden enkele maanden geleden Callas en hebben sindsdien maar één groot probleem: een te grote toeloop en te weinig tafels. Jan Meulenijzer was dertien jaar lang chef-kok van het vermaarde Mechelse eethuis Folliez. Het gezicht van het restaurant is Christophe Delannoit, een Waal die sinds zijn veertiende in de horeca werkt en de titel van 'Beste Jonge Hofmeester' verwierf. Trekpleisters zijn het viergangenmenu voor 40 euro (53 euro met wijnen) en het zesgangenmenu voor 52 euro (79 euro met wijnen). XXX Blijvend lekker:Belle Epoque: Bondgenotenlaan 94, 3000 Leuven, 016-22 33 89Om te primeren hoeft een kok niet noodzakelijk speciaal doen. Ook door eerlijk te koken met eersteklas producten kan het werk van een chef-kok opvallen. Ludo Tubée is zo'n kok. Hij is 58 jaar en kan bogen op 43 jaar keukenervaring. Belle Epoque is een intiem eethuis met een decor dat valt te omschrijven als 'Venetiaanse belle epoque'. XXXX Verrassend:L'Espièglerie, Hotel des Tanneurs de Namur: Rue des Tanneries 13, 5000 Namen, 081-24 00 24, info@tanneurs.com Uit eten gaan in Wallonië is een stuk goedkoper dan in Vlaanderen. Ga maar eens naar L'Espièglerie. In dit uiterst comfortabele restaurant met stijlvolle en hoffelijke bediening betaalden wij 36 euro per persoon voor een door verrassingshapjes omlijste feestmaaltijd met vier gangen, samengesteld uit exclusieve producten. XXXX Beste visbrasserie:Restaurant Vismet: Sint-Katelijneplein 23, 1000 Brussel, 02-218 85 45No-nonsensevisgerechten. Eigenaar en chef-kok Tom Decroos was de rechterhand van Yves Mattagne, de beste viskok van ons land ( SAS Radisson, Sea Grill). Hij leerde daar dat goede producten de basis vormen van de goede keuken. XXXX Beste bistro:Le Petit Zinc: Veemarkt 9, 2000 Antwerpen, 03-213 19 08Philippe Grootaert was jarenlang het enfant terriblevan de Antwerpse horeca. Hij belandde in rustig vaarwater en exploiteert nu een Franse bistro pur sang, ondergebracht in een voormalig volkscafé en stamlokaal van de basketbalclub Zaziko. Op het bord komen smaakbommen in de vorm van veredelde rustieke bereidingen met boerengroenten en orgaanvlees. Een gouden adres voor echte eters. XXXX Bucolisch:Hotel Beau Séjour: 16 rue des Platanes, 5580 Villers-sur-Lesse, 084-37 71 15Jong Vlaams talent in Wallonië. Laurent Van de Vyver en Bénédicte De Witte namen het gerepureerde, uit 1926 daterende hotel-restaurant Beau Séjour over. Wildbereidingen, forel uit Bonlez en gerechten met rivierkreeftjes en vlees van lokale varkens zijn troef. XXXX Origineelste formule:De Kleine Zavel: Stoofstraat 2, 2000 Antwerpen, 03-231 96 91De meeste trendy eethuizen zijn geen lang leven beschoren. Toch zijn er nu en dan adressen die uitgroeien tot vaste waarden. Een voorbeeld is De Kleine Zavel. Het restaurant heeft een onderkomen in een oud logementshuis. Het interieur met houten vloeren en hoge plafonds is bewust uitgeleefd gehouden om het gevoel van vrijheid te accentueren. Chef-kok Carlo Didden is geen beginner: hij leerde koken in modieuze Antwerpse eethuizen zoals Pottenburg en Hippodroom en was zeven jaar lang kok van Matallurgie. In De Kleine Zavel was Carlo Didden een van de Antwerpse pioniers van de fusion kitchen. Beetje bij beetje boog hij de wereldkeuken om tot een vermakelijke en smakelijke zuiderse keuken. XXX. Inventief:Boardroom: J. Vandenbemptlaan 6/2, 3001 Heverlee, 016-31 44 55 Igor Sleuwaegen, van de drukbezochte brasserie Voltaire, besloot de aanpalende, leegstaande fabriek in te palmen. Hij sloot een verbond met de broers Hans en Jeroen Meus en verbouwde de industriële ruimte tot het moderne wereldrestaurant Boardroom en het wereldhotel Boardhouse. Jeroen Meus is chef-kok en presenteert een originele en prijsvriendelijke formule, waarbij u alle gerechten in kleine en grote porties kunt bestellen. Zijn bereidingen zijn modern, inventief en... smakelijk. XXX Beste 'exoot':Al Barmaki: Spoormakersstraat 67, 1000 Brussel, 02-513 08 34De smakelijke en heilzame Libanese keuken is ten onrechte niet erkend als een van de grote keukens van de wereld. Al meer dan een kwarteeuw is de innemende Rick Kalach de ambassadeur van de Libanese keuken in ons land. Hij kwam in 1967 naar België om commerciële wetenschappen en financiën te studeren. Later volgde hij een opleiding tot cameraman. In zijn studententijd is hij beginnen koken. Toen de oorlog in Libanon uitbrak, heeft hij, op advies van zijn vrienden, een restaurant geopend. Hij ontpopte zich tot een vaardig kok, die ambachtelijk en met eersteklas producten kookt. Wat 's avonds laat niet is verkocht, belandt onherroepelijk in de vuilbak. XXXX Koosjer:Lamalo: Appelmansstraat 21, 2018 Antwerpen, 03-213 22 00Isaac Cohen is sefardim van Marokkaanse origine en belandde met zijn ouders in de jaren vijftig in Israël. Daar ging hij in het restaurant van zijn zuster aan de slag. Vijf jaar geleden opende Isaac Cohen in de Antwerpse Appelmansstraat het bescheiden eethuis Lamalo. De gerechten vielen in de smaak en Lamalo verhuisde recentelijk naar een groter pand, schuin tegenover het oude restaurant. Aan tafel zitten joden, Arabieren en Indiërs. Voorin de koosjere, modern-mediterrane eetsalon bevindt zich de 'salad bar', van waaruit zo'n vijftien superverse salades vertrekken. Achter in de eetzaal werkt een bakker achter glas. Vergeet niet om de gevulde sardines of ganzenlever van de grill en de wijn Merlot Yarden (uit de Golan-hoogvlakte) te proeven. XXXX Jong talent:Bistro Rabelais: Van Eycklaan 2, 8420 De Haan, 059-43 33 99Jong talent aan de kust is zeldzaam: koks die iets te vertellen hebben, slaan hun tenten meestal op in het binnenland. In De Haan bloeit sinds kort echter iets moois. Twee enthousiaste jongelui koppelen de komische kitsch van een voormalige club aan actuele, pure kookkunst. De 26-jarige David Delys roert in de potten. Zijn bereidingen zijn simpel en lekker, zuiver en licht. De bediening is spontaan vriendelijk. XXX Pieter van Doveren [{ssquf}]