Het beste fonds van 2012

Biotechnologische bedrijven ondervinden weinig invloed van de economische cycli. Dat verklaart waarom fondsen die beleggen in die sector tot de rendabelste van 2012 behoren.

Fondsen die beleggen in biotechnologische bedrijven behoren tot de rendabelste van 2012. Dexia Equities L Biotechnology, het biotechfonds van Dexia, is sinds begin dit jaar met ruim 22 procent gestegen. Omdat het regelmatig goede prestaties neerzet, is het fonds een uitgelezen investering voor beleggers die op zoek zijn naar rendement.

Toppers van morgen

Dat biotechaandelen het zo goed doen, lijkt verrassend in de huidige context van besparingen. Saneringen zijn schadelijk voor de farmaceutische sector, die onder meer het aantal terugbetaalde geneesmiddelen ziet terugvallen. Maar volgens Rudi Van den Eynde, de beheerder van het biotechfonds van Dexia, is er een groot verschil tussen farmaceutische en biotechnologische bedrijven. “De vernieuwende geneesmiddelen die de biotechsector ontwikkelt, behandelen ernstige en zeldzame ziektes waarvoor geen alternatieve therapieën bestaan. Die bedrijven kunnen hun prijzen ook in economisch minder gunstige periodes blijven opleggen. Innovatie is de motor van deze sector. We geloven dat heel wat behandelingen die in de pijplijn zitten, een mooie toekomst voor zich hebben. Maar niet alle projecten zullen slagen. Het is onze taak de toppers van morgen op te sporen.”

Biogen is een belangrijk aandeel in de portefeuille van het biotechfonds van Dexia. Het illustreert ook goed de aanpak van de beheerders. Van den Eynde: “We hebben onze blootstelling aan dat aandeel onlangs verlaagd, nadat de koers sterk was gestegen. Toch heeft het nog altijd een sleutelpositie in het fonds. BG-12, een toekomstige blockbuster, krijgt wellicht begin 2013 groen licht van de bevoegde instanties als behandeling voor multiple sclerose. Binnenkort maakt Biogen ook de fase III-resultaten van zijn vernieuwende therapie voor hemofilie bekend. Biogen heeft bovendien nog meer vergevorderde behandelingen voor multiple sclerose in de pijplijn zitten.”

Blijven innoveren

Zolang de biotechnologische sector blijft innoveren, verdient hij een plaats in een dynamische beleggingsportefeuille. “Het grootste risico voor die bedrijven is dat het prijzenbeleid ten aanzien van biotechnologische innovaties een bocht van 180 graden maakt”, zegt Van den Eynde. “Maar dat risico is klein, omdat de overheid zich terdege bewust is van het belang van de continue evolutie van de wetenschap en van de kosten die wetenschappelijk onderzoek met zich meebrengt.”

Dexia Equities L Biotechnology

W ISIN-code: LU0108459040

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content