HET AFTELLEN BEGINT

Vandaag, donderdag 6 februari, beleeft Marc Vanhoey een hoogdag in zijn loopbaan. De in Mechelen geboren doctor in de scheikunde neemt voor het eerst in een ietwat andere rol deel aan de bestuursraad van Degussa Antwerpen. Het staat immers vast dat Vanhoey over een jaar gedelegeerd bestuurder wordt van de Belgische dochter van de Duitse multinational. Dat mandaat heeft een looptijd van vier jaar.

Degussa maakt in Antwerpen chemische bereidingen voor onder meer de voedings-, textiel-, hout- en papierindustrie. Het bedrijf stelt 1100 mensen tewerk en is goed voor ruim 10 miljard frank omzet. Toen Degussa in 1969 zijn fabriek opbouwde in de Scheldestad, was Marc Vanhoey er als pionier bij. Hij ruilde zijn baan als assistent aan de universiteit (1962-1969) voor een job in de privésector. Na verschillende leidinggevende functies en een aantal “stages” in de moedermaatschappij (Rheinfelden en Wolfgang), week Vanhoey tussen 1988 en 1993 uit naar het Amerikaanse Alabama, om er productiedirecteur te worden van de lokale Degussa-eenheid. Zegt Vanhoey : “Het bedrijf daar kan in vele opzichten worden vergeleken met onze vestiging in Antwerpen. In die zin was het een uitstekende leerschool voor wat mij straks te wachten staat.”

Welke prioriteiten zal de huidige productiedirecteur en toekomstige topman van Degussa Antwerpen stellen ? “De toekomst van deze fabriek en haar mensen vrijwaren,” zegt hij. “Dit betekent consolideren waar het moet, en investeren waar het kan. Antwerpen geniet in Duitsland een stevige reputatie. Natuurlijk wegen de Belgische loonkosten zwaar en negatief. Daartegenover staat echter onze, vanuit logistiek standpunt, uitstekende ligging. Een troef die de moedermaatschappij ook naar waarde weet te schatten.” En wat nu precies de taak is van een toekomstig gedelegeerd bestuurder ? Marc Vanhoey : “Ik zie drie elementen : strategisch de lijnen uitzetten, werken aan interne teamvorming en instaan voor belangenverdediging op vele niveaus.”

Marc Vanhoey is 56 jaar, gehuwd en vader van drie kinderen. An (industrieel ingenieur), Jan (burgerlijk ingenieur) en Marian (arts in spe) lopen helemaal in het universitaire spoor van hun vader. Gevraagd naar zijn hobby’s moet Vanhoey wel even nadenken. Ietwat lezen, wat reizen ook, maar vooral basketbal. Zelf is hij een gewezen speler van het destijds beroemde Pitzemburg. En ook nu nog vindt hij, maar dan als toeschouwer, soms nog de weg naar de sporthallen. “Maar, nu je het zegt, het is van de VS geleden dat ik zélf nog eens een balletje door de ring gooide.”

MARC VANHOEY (DEGUSSA ANTWERPEN) Consolideren waar het moet, investeren waar het kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content