Herstelbeweging gebruiken

We mikken op een herstelfase. In het slechtste geval krijgen we, zoals eind januari, een herstel van 4 à 5 procent. In het meest optimistische scenario gaat Wall Street de historische piek nog eens testen. Voor Europa verwachten we geen nieuwe piek meer. De herstelbeweging gaan we zinvol benutten op de volgende manier.

Aandelenposities geleidelijk afbouwen

We hebben al een cashpositie van meer dan 10 % opgebouwd. De verdere aanpak zal zijn dat we voor elk thema bekijken welke de zwakke schakels zijn. In een berenmarkt zijn beleggers extra gevoelig voor de fundamenten van een bedrijf. Het wordt nu niet in de eerste plaats kijken naar het opwaartse potentieel, maar ook en vooral naar het neerwaartse risico. De mindere schakels gaan eruit en zijn doorgaans ook heel gevoelig voor de beursdalingen. De nakende kapitaalverhoging maakt van ArcelorMittal al een verkoopkandidaat (zie ook stuk p. 6).

Goudposities geleidelijk opbouwen

Als een berenmarkt op gang komt in een activaklasse, is de kans niet gering dat er ook sprake is van een nieuwe haussemarkt voor een of meer andere activa. We denken dat goud bezig is aan een trendommekeer. Tot nu hebben we met Franco-Nevada en de goudmijntracker Market Vectors Gold Miners ETF eenzijdig gekozen voor goudaandelen. Dat bleek verre van een slechte keuze te zijn. We gaan dus nu ook geleidelijk gebruikmaken van tussentijdse dalingen in de prijs van het edelmetaal om in het goud zelf een positie op te bouwen. Dat zal gebeuren via de Europese gedekte goudtracker in euro Gold Bullion Securities (ticker GBS; ISIN-code GB00B00FHZ82) of via de grootste en bekendste gedekte Amerikaanse goudtracker SPDR Gold Shares (ticker GLD; ISIN-code US78463V1070).

Resterende aandelenposities beschermen

Van de volgende verkopen zullen we een deel gebruiken om te investeren in trackers die inspelen op een daling van de beurzen. We hebben die inverse trackers nog voorgesteld in de rubriek derivaten van enkele weken geleden (zie IB3B). De koers van de afgeleide producten stijgt telkens als de aandelenmarkten een daling ondergaan. In periodes dat de beurzen stijgen, verliezen beleggers wel geld aan die trackers. We zetten in op een grote Europese index (Eurostoxx50) en een grote Amerikaanse index (Nasdaq-index, die nog fors meer is gestegen dan de S&P500-index en met een nog veel hogere gemiddelde waardering). Dat zijn dan de Lyxor ETF Eurostoxx50 Daily Short (ticker BSX; ISIN-code FR0010424135) en/of de Proshares Short QQQ (ticker PSQ; ISIN-code US74347B7148).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content