HEROPSTART VAN KAMOTOMIJN

Op 27 juni werd in de mijnstad Kolwezi de ondergrondse mijn van Kamoto overgedragen aan Katanga Mining Ltd., sinds 8 juni 2006 (voorwaardelijk) genoteerd op de beurs van Toronto. Katanga Mining zal 100 % verwerven van Kinross-Forrest Ltd. (KFL), geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden. KFL bezit 75 % van Kamoto Joint Venture, Gécamines 25 %. Katanga Mining opereert via een spinnenweb van vennootschappen (Kamoto Joint Venture, Kamoto Copper Company, Kamoto Operating). Eerder werd dezelfde Kamotomijn, eind jaren negentig, toegekend aan de Zuid-Afrikaanse mijngroep Kumba Resources (Iscor). Voor hetzelfde project kreeg Kumba toen 30 %, dat na tien jaar voor 100 % terug zou gaan naar Gécamines. Nu krijgt Katanga Mining 75 % voor een periode van twintig jaar.

We legden Arthur Ditto, voorzitter en CEO van Katanga Mining, een aantal vragen voor. Ditto reageerde aanvankelijk: “Men heef me aangeraden u niet te antwoorden,” maar ging toch verder.

ARTHUR DITTO(KATANGA MINING). “De genoemde ‘experts’ ( nvdr – Robert Crem en Congolese mijndeskundigen) hebben een agenda die verder reikt dan objectieve berichtgeving over een verhaal dat economisch belangwekkend is. Niets werd in Kolwezi of elders overgedragen aan Katanga Mining Ltd. Katanga Mining opereert niet via een spinnenweb van vennootschappen, het verwierf Kinross-Forrest Ltd., partner van Gécamines. De joint venture kreeg vorm door de oprichting van Kamoto Copper Company SARL in Congo. Dit anders willen voorstellen dan een normale manier van zakendoen volgens de Congolese wet, is nonsens.

“Kamoto Copper Company opereert conform de mijnwet van 2002 met duidelijke belastingverplichtingen. We investeren honderden miljoenen dollars en er zullen vele jaren nodig zijn om ze terug te verdienen. Over vier jaar zullen we het geplande productieniveau bereiken. Ik ken de details niet van het Iscorproject, maar weet dat het dateert uit 1997 en slechts een fractie van onze investering betrof, wellicht met vrijstelling van belastingen. Het werd nooit geconcretiseerd.”

DITTO. “Volgens mij heeft Gécamines twee keer een tender uitgeschreven waarop voorstellen voor een joint venture geformuleerd zijn. We hebben ons gebaseerd op de nieuwe mijnwet voor de commerciële akkoorden die nodig waren om belangrijke investeerders te kunnen aantrekken en een raming te maken van de winsten voor de staat.”

U bent beursgenoteerd. De Congolese parlementaire onderzoekscommissie-Lutundula had de regering gevraagd om Kamoto voorlopig niet toe te wijzen. Zijn uw aandeelhouders geïnformeerd over het financiële risico dat dit inhoudt?

DITTO. “Katanga Mining Ltd. is transparant en we bezorgen onze investeerders alle relevante informatie, mogelijke risico’s inbegrepen.”

Hoeveel betaalde Katanga Mining aan Gécamines voor deze mijndeposito’s en voor de hele industriële infrastructuur die Katanga Mining gebruikt?

“De joint venture huurt alle industriële installaties, die eigendom blijven van Gécamines. Katanga Mining moet de vele honderden miljoenen dollars ophoesten om de fabrieken te renoveren en zal ze gebruiken, onderhouden en herstellen voor de hele duur van de joint venture.”

Naast de ondergrondse mijn (capaciteit van 150.000 ton koper) verwerft Katanga Mining nog vier aansluitende openluchtmijnen, zodat de totale jaarcapaciteit oploopt tot 400.000 ton koper. U mikt echter op een jaarproductie van slechts 150.000 ton koper en 5000 ton kobalt vanaf 2012. Pas tegen 2023 verwacht u een kortstondige piek van 200.000 ton koper. Volgens Robert Crem, de man die Kamoto lanceerde in 1964, moet 400.000 ton koper haalbaar zijn tegen 2016. Is dat geen onderbenutting van dit mijnpotentieel?

DITTO. “Kamoto kan geen 150.000 ton per jaar produceren. Luilu ( nvdr – de hydrometallurgische fabriek) heeft oxide- en zwavelerts nodig, de eerste uit Kamoto, de tweede uit andere mijnen, om samen in Luilu 150.000 ton koper per jaar te produceren. We hebben miljoenen dollars uitgegeven aan een recente haalbaarheidsstudie die het werk is van internationale engineeringbureaus die echte ‘experts’ zijn.”

Katanga Mining zal de Congolese staatskas over twintig jaar 2 miljard dollar opleveren of ongeveer 100 miljoen dollar per jaar. Dat is veel, en volgens Crem een onwaarschijnlijke overschatting.

DITTO. “Conform de mijnwet zal de Congolese staat royalty’s en taksen opstrijken nog voordat de jointventurepartners dividenden ontvangen. De bedragen zullen variëren in functie van de prijs van het metaal. De bedragen waarnaar u verwijst, komen uit financiële modellen die internationale experts haalbaar achten.”

Welke voorwaarden moeten nog vervuld worden voor uw notering op de beurs van Toronto?

DITTO. “Daar antwoord ik niet op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content