Herman Daems: de juiste man op de verkeerde plaats

Herman Daems wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Fortis Bank, maar is hij wel de juiste man op de juiste plaats?

Volgens BNP Paribas is de “benoeming van Daems conform het engagement dat Fortis Bank een echte Belgische bank blijft, dicht bij de klanten en hun belangen”. Zo staat het letterlijk in het persbericht dat de Franse grootbank op 7 mei verspreidde.

Het is duidelijk dat BNP Paribas er na de omstreden overname van 75 procent van Fortis Bank alles aan doet om in België in een goed daglicht te staan. Door de voorzitter van Gimv en Barco binnen te halen, een rasechte Vlaming en Antwerpenaar bovendien, scoort BNP punten bij ondernemend Vlaanderen. “Herman wordt een uitstekende voorzitter”, oordeelt Bekaert-voorzitter en captain of industry Paul Buysse in een interview in dit nummer.

Het siert Herman Daems dat hij zijn nek uitsteekt en deze verantwoordelijkheid opneemt. Maar de vraag is hoe zwaar de raad van bestuur van Fortis Bank zal wegen op de besluitvorming. Zou een zwaargewicht als Daems niet veel beter in Parijs in de raad van bestuur van BNP Paribas zitting nemen?

De Belgische overheid mag twee bestuurders aanwijzen die de Belgische belangen in Parijs moeten verdedigen. Het is van groot belang dat dit sterke persoonlijkheden zijn, die hun stem durven te verheffen in de Parijse salons. Het voortbestaan van heel wat kleine en middelgrote Vlaamse ondernemingen hangt in deze moeilijke tijden af van een betaalbare kredietverlening en financiering, en daarin speelt de grootste Belgische bank een cruciale rol.

Blijkbaar is het de bedoeling dat Emiel Van Broekhoven en Jean-Paul Pruvot de bestuursmandaten in Parijs opnemen. De eerste is een professor op rust die nog actief is als vermogensbeheerder. De tweede is gedelegeerd bestuurder van L’Ardenne Prévoyante, een verzekeraar uit Stavelot die deel uitmaakt van de AXA-groep. Pruvot zal in de raad van bestuur van BNP Paribas de hand mogen schudden van Claude Bébéar, de erevoorzitter van AXA. Qua onafhankelijke positie kan dat tellen.

Zijn Van Broekhoeven en Pruvot de meest geschikte mensen om in naam van de Belgische staat en het Belgische bedrijfsleven het woord te vragen in Parijs? Kunnen zij op tegen toppers als Jean-Louis Beffa (voorzitter Saint-Gobain) en Louis Schweitzer (voorzitter Renault) die in het bestuur van BNP Paribas zitten?

De Belgische regering had er beter voor geopteerd om mensen van het kaliber van Herman Daems naar Parijs te sturen. Tegen het centralisme van Franse groepen valt immers weinig te beginnen. Het is heel waarschijnlijk dat de beslissing om competentiecentra van Fortis Bank al dan niet in België te behouden, in Parijs zal vallen en niet in Brussel. Het echte machtscentrum zit altijd bij de moedermaatschappij. Bij Franse groepen staat dat synoniem voor Parijs.

Als het beslissingscentrum van Fortis Bank naar Parijs verhuist, kan Herman Daems of een andere captain of industry, beter daar zitten dan in Brussel te fungeren als de Flamand de service, de man die de schone schijn moet ophouden. (T)

Door Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content