Hennep voor je huis

HENNEP-BLOKKEN Het materiaal slaat meer CO2 op dan zijn productiecyclus uitstoot.

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. IsoHemp verdient het label omdat het de bouwsector milieuvriendelijker wil maken. IsoHemp bouwt een nieuwe fabriek in het Waalse Fernelmont. Daarmee kan de kmo, die vorig jaar het label van de Solar Impulse Foundation kreeg, de productie van isolatie op basis van hennep vervijfvoudigen.

Een korte keten, een koolstofarme productie, goed geïsoleerde gebouwen, natuurlijke producten uit de lokale landbouw: IsoHemp maakt het allemaal mogelijk in de vorm van isolatie op basis van hennep. “Toen we tien jaar geleden begonnen, kende niemand ons product”, zegt CEO en medeoprichter Olivier Beghin. “Intussen hebben we aangetoond dat er alternatieven zijn voor de traditionele bouwtechnieken.”

De onderneming met 35 werknemers verwacht een omzetstijging van 50 procent en is net begonnen met de bouw van een fabriek in Fernelmont, om zijn productiecapaciteit te vervijfvoudigen. Het gaat om een investering van 5 miljoen euro. Nog eens 2 miljoen steekt IsoHemp in de commerciële ontwikkeling van producten.

De isolerende eigenschappen van hennep- en kalkblokken zijn al meer dan dertig jaar bekend. Ze zijn ook vochtregulerend en beschermen tegen brand. Om het materiaal voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken, wilde Olivier Beghin, samen met zijn collega’s Anthony De Mot en Jean-Baptiste de Mahieu, de productie industrialiseren. “Iedere metselaar kan de blokken gebruiken na een uitleg van 10 minuten”, maakt Beghin zich sterk. “Ze zijn iets duurder, maar hun efficiëntie en hun milieuvriendelijkheid maken ze competitief.”

De drie jonge ingenieurs willen hun steentje bijdragen om de bouwsector te vergroenen. Hennep wordt plaatselijk geteeld en hennepblokken slaan meer CO2 op dan hun productiecyclus uitstoot. Het leverde de Naamse kmo vorig jaar een plaats op bij de duizend duurzame en rendabele oplossingen die de Solar Impulse Foundation van Bertrand Piccard verzamelde.

Internationale ambitie

“Ons product is uniek. We zijn uitgegroeid tot de referentie in onze niche”, stelt Beghin. “We krijgen regelmatig aanvragen uit de Verenigde Staten, Australië, Italië en nog andere landen.”

Isohemp exporteert 40 procent van zijn productie, hoofdzakelijk naar de buurlanden. “Het heeft ecologisch en economisch weinig zin onze producten 2000 kilometer ver te vervoeren.” Om zijn klanten verder weg tevreden te stellen, zal IsoHemp op termijn productie-eenheden opzetten in andere Europese landen, en ooit misschien de Atlantische Oceaan oversteken.

IsoHemp heeft ook nog lokale ambitie. Het wil de hennepteelt en de hennepverwerkende industrie in Wallonië uitbouwen. “De plant kan een interessante diversificatie in de landbouw zijn”, stelt Beghin. “Hennep reinigt de bodem in vijf tot zeven jaar, zonder dat er gewasbeschermingsmiddelen aan te pas komen. Hennepafval is bovendien een heel goede bodemverbeteraar.”

Tussen de teelt en het afval is er de fabriek. In de hennepmolen worden de elementen van de plant gescheiden. De zaden dienen voor de productie van olie voor voedingsmiddelen en cosmetica. De vezels worden gebruikt in papier en textiel. En de stengels gebruikt IsoHemp voor zijn isolatieblokken. “Wij willen verschillende spelers rondom ons verenigen, om die sector nieuw leven in te blazen”, zegt Beghin. “Wij kunnen hen een afzetmarkt bieden.”

Hennep voor je huis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content