Hemels lunchen

Driesterrenrestaurant Bruneau in Brussel serveert niet alleen peperdure maaltijden à la carte. ‘s Middags kan je er terecht voor een heerlijke business lunch tegen een redelijke prijs.

De bezetting van dure eethuizen tijdens de lunch is de laatste tijd teruggelopen en dat is niet alleen een gevolg van het feit dat restaurantrekeningen nog slechts voor de helft aftrekbaar zijn. Ook de nieuwe trend in zakendoen ligt aan de basis van deze evolutie. Zakenlui geven er immers de voorkeur aan ‘s middags licht, snel en goedkoop te eten zodat ze in de namiddag optimaal en met een heldere geest kunnen functioneren. Zowel zakelijk als privé is het gastronomisch entertainment tegenwoordig voor ‘s avonds gereserveerd. Chef-kok Jean-Pierre Bruneau, eigenaar van het gelijknamige driesterrenrestaurant Bruneau en vernieuwer van aard, zocht naar een formule om zijn restaurant ook tijdens de lunch gevuld te krijgen, de 23 personeelsleden aan de slag te zetten en… de kosten te dekken. Als oplossing introduceerde hij op 1 oktober 1997 het drempelverlagende Menu Déjeuner, samengesteld uit een kleine degustatie gevolgd door een keuze uit vier voor-, vier hoofd- en vier nagerechten. En dat tegen de prijs van 1750 frank.

Wij namen plaats in de door architect Marco Kadz ingerichte eetzaal, kozen het Menu Déjeuner en werden omringd door een rijtje jonge obers, die ons met dezelfde toewijding bedienden als de gasten die à la carte aten. Na vier fijne amuse-gueules volgde een roulade van in court-bouillon bereide kalfskop met vinaigrette van notenolie. Aan de andere kant van de tafel verscheen het palinggerecht, van de graat gehaald en omringd door kruidig groen. Hoofdgerecht was in oude Madeira gestoofde kalfsschenkel, ontbeend en ingepakt in witloof. Mijn tafelgenoot koos voor “peper” van hazenpoot met compote en was in de wolken van de saus. Nadien was er biscuittulp met vers bereid ijs en pralineroom voor de een, en met zorg gerijpte Franse kazen voor de ander.

Het Menu Déjeuner toont traditionele gerechten in een nieuwe verpakking en bewijst dat men ook zonder dure producten als kaviaar en ganzenlever hemels kan eten. Een overvloed aan “mignardises” begeleidde een rekening van minder dan 5000 frank voor twee : amper meer dan in een modieuze brasserie, waar de bediening vaak minder degelijk is en het comfort ver te zoeken.

Jean-Pierre Bruneau Fijnproeverij kan ook zonder kaviaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content