Hedgefondsen zijn geen vetpotten meer

Alleen wie vroeg komt, pakt de winst.

Dat geldt beslist voor de goudkoortswereld van de hedgefondsen.

De auteur is correspondente Financiën van The Economist.

In 2005 zullen hedgefondsen niet langer modieus zijn. Kelderende opbrengsten zorgen er nu al voor dat beleggers ontwaken uit het waanidee snel rijk te kunnen worden. Ze zullen nog wel naar enkele hedgefondsen hollen, maar dan eerder om hun portefeuille te diversifiëren. En dan zijn er ook nog de investeringsbanken die niet alleen gul geleend hebben aan hedgefondsen, maar ook zelf ongebreideld zijn beginnen gokken. Ook zij zouden wel eens onzacht geconfronteerd kunnen worden met de realiteit.

Bescheiden winst

Hedgefondsen zijn doorgaans ongereglementeerde privé-investeringspools die draaien rond weddenschappen, vaak met geleend geld, die zelfs op een baissemarkt goede resultaten kunnen opleveren. De voorbije jaren hebben ze een mooie tijd gekend. Beleggers bleven er geld in steken, hopend op tweecijferige opbrengsten, ook als de markten flauw zouden blijven. Heel wat van die fondsen hebben de verwachtingen ingelost, vooral in de beginjaren, toen opbrengsten van 15 % of meer gemeengoed waren. Maar al in 2004 werden meer en meer ontgoochelingen gesignaleerd. Tegen augustus stonden de winsten van de hedgefondsen op minder dan 3 % op jaarbasis.

Het probleem is dat te veel dollars naar een beperkt aantal strategische mogelijkheden vloeien. Neem nu de arbitrage: daarmee een fortuin vergaren, is enkel mogelijk als er een groot prijsverschil is tussen effecten die zich op dezelfde wijze horen te gedragen. Hoe meer geld ingezet wordt op hetzelfde arbitragespel, hoe kleiner de prijsverschillen en hoe lager de opbrengsten voor elk fonds. Dat verklaart deels waarom heel wat van de beste – en niet toevallig ook oudste – hedgefondsen afgesloten blijven voor vers geld. In 2005 zullen de hedgefondsen die vertwijfeld beter willen doen dan de markt, pogen om in het buitenland innovatieve, maar ook riskantere weddenschappen aan te gaan.

In het licht van de lagere opbrengsten zullen de beleggers zich in 2005 vragen beginnen stellen over de fikse honoraria voor de beheerders van hedgefondsen. Op dit ogenblik bedragen die zo’n 1 à 2 % met bovenop nog eens 20 % van de eventuele winst. Fondsen van hedgefondsen, die heel wat van het verse geld hebben opgeslorpt, voegen daar nog eens een stevige laag honoraria bovenop.

Meer controle

Omdat de beleggers wijzer worden, zal het beheer van een hedgefonds in 2005 een deel van zijn glans verliezen. De ambitieuzere types zullen onverschrokken doorgaan, maar heel wat anderen zullen afdruipen. Ondertussen zullen de regelgevers het terrein opkomen. Zij maken zich zorgen over de uitdijende klantenbasis van de hedgefondsen en willen meer over hen te weten komen. In 2005 zal de Amerikaanse Securities and Exchange Commission waarschijnlijk eisen dat de beheerders van de hedgefondsen zich registreren, zodat ze de boeken kan inkijken.

Kate Galbraith

Kate Galbraith

Tegen augustus

2004 stonden de winsten van de hedgefondsen op minder dan 3 % op jaarbasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content