Hecta zoekt veilige havens

In de schaduw van de legendarische vastgoedontwikkelaar Matexi in Waregem ontpopt het jonge geweld van Hecta zich tot een kleine maar vastberaden speler in de vastgoedsector. Gesteund door discrete geldschieters uit het Texas van Vlaanderen.

Davy Demuynck ontvangt ons in een leeg kantoor in Waregem, in de schaduw van de vastgoedontwikkelaar Matexi. De kersverse zaakvoerder van Hecta fungeert tegelijk als portier, secretaresse en officemanager. Dat past in de filosofie om de loonlijst zo kort mogelijk te houden. Per vastgoedproject huurt Hecta externen (architecten, advocaten, ingenieurs) in. Hecta richt zich op vastgoed dat een veilige haven biedt voor beleggers. Amper drie maanden oud sloot de vastgoedspeler al een deal van 10 miljoen euro in Leuven (zie kader Start in Leuven).

Davy Demuynck en medezaakvoerder Kristof Vanfleteren waren tot voor kort de operationele spil van de Brusselse vastgoedontwikkelaar Allfin. “Het was er fantastisch werken”, stelt Demuynck, die Allfin-zaakvoerder Marnix Galle onder meer hielp grote winkelprojecten uit de grond te stampen. “Maar de drang om voor eigen rekening te beginnen, was te groot.”

Liever zelf, maar niet alleen

Demuynck en Vanfleteren wilden eerst op eigen houtje project per project ontwikkelen met wisselend extern kapitaal. Na een grondige analyse opteerden ze toch voor vaste financiële partners. “We konden als autonoom bedrijf enkele jaren meedraaien en steen voor steen, appartement per appartement, opbouwen voor we echt grote gebouwen zouden aankunnen”, legt Demuynck uit. “Maar we willen liever vanaf de start onze schouders zetten onder projecten van enige omvang.”

Paul Thiers en Jan Ruysschaert werden de stille vennoten van Hecta. De eerste was co-CEO van Unilin, de andere is CEO en familiaal aandeelhouder van V! GO Group, een specialist in orthopedische producten. Samen combineren de vier oprichters van Hecta expertise en kapitaal. Ze hebben elk 25 procent in het kapitaal (200.000 euro volstort), maar er wordt ook een beroep gedaan op achtergestelde leningen. Per project zal de financiering worden bekeken. Dat kan met eigen kapitaal, al dan niet via nieuwe allianties in specialpurpose vehicles.

Door de brede vastgoedexpertise van Demuynck en Kristof Vanfleteren kan Hecta voluit gaan. Demuynck startte bij Katoen Natie met de uitbouw van een River Terminal in Wielsbeke. Samen met Vlerick-commilito Vanfleteren was hij bij Eurinpro/Goodman actief in kantoor-, zorg-, woning- en winkelprojecten. Demuynck – een licentiaat LO’er – vormde zich om tot een financiële man. Burgerlijk ingenieur Vanfleteren verorbert bakstenen als ontbijt.

“We beperken ons niet tot een bepaalde niche, zolang het maar om topkwaliteit gaat”, zegt Demuynck. “Je hoeft geen genie te zijn om geld te verdienen in vastgoed. Eigenlijk bevat een goede transactie altijd dezelfde ingrediënten: de beste locatie en een goed berekende inkoop. De crisis geeft ons de wind in de zeilen. Er is er bij andere vastgoedspelers wel eens een mismatch tussen kapitaal en kans, ook al door de starre houding van de banken. Daar kunnen vastgoedbedrijven met een stevig financieel fundament een antwoord op geven.”

Dat fundament haalt Hecta bij zijn partners. Thiers is sinds de verkoop van Unilin aan de Amerikaanse groep Mohawk voor 2,2 miljard euro actief met de private-equityspeler Pentahold, waarin ook mensen als Marc Saverys en Philippe Vlerick deelnemen. “Werken met industriële partners geeft ons een visie op langere termijn dan de meeste vastgoedondernemingen”, weet Demuynck. “Dankzij geduldig kapitaal vallen onze financiële constructies niet omver bij een stormpje op de markten. De private-equityachtergrond van onze financiële partners geeft dan weer een andere insteek: positie nemen, wachten, meerwaarde creëren, klaarmaken en verkopen. Kopers zijn er. Een kant-en-klaar vastgoedproject en een laag risicorendement vormt voor investeerders een droom van een veilige haven.”

HANS BROCKMANS, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

“Je hoeft geen genie te zijn om geld te verdienen in vastgoed” Davy Demuynck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content