Hebben en houden

Het fonds Echiquier Major bestaat tien jaar. “Aandelen van goede bedrijven mag je niet te snel verkopen”, zegt beheerder Jean-Charles Belvo.

Echiquier Major, een van de oudste fondsen van Financière de l’Echiquier, viert in maart zijn tiende verjaardag. Met een geannualiseerd rendement van ruim 12 procent sinds januari 2010 en bijna 1,3 miljard euro activa onder beheer is het een van de succesfondsen van de Franse vermogensbeheerder.

Focus op marktleiders

Echiquier Major illustreert wat een Franse beleggingsstijl kan bieden. De portefeuille is zeer geconcentreerd. De beheerders gaan uit van een fundamentele analyse van aandelen en hanteren een buy-and-holdstrategie op lange termijn. “We zetten in op grote Europese groeiwaarden. Die bieden momenteel de beste kansen die op de markten te vinden zijn”, stelt Jean-Charles Belvo, een van de beheerders van het fonds.

Hij en zijn collega’s focussen vooral op huidige of toekomstige marktleiders die in staat zijn wereldwijd marktaandeel te veroveren. “We ontmoeten regelmatig directieteams. Dat is een belangrijk onderdeel van onze filosofie. We passen ook een filter toe om inzicht te krijgen in niet-financiële criteria. We letten in het bijzonder op alles wat te maken heeft met corporate governance, zoals de vergoeding van bedrijfsleiders en de aandacht voor de belangen van minderheidsaandeelhouders.”

Kleine overnames

De rotatie van de portefeuille is vrij beperkt. Elk jaar wordt een tiental waarden verkocht en komt er een tiental nieuwe bij. De beheerders gaan vooral voor producenten van consumptie- en industriegoederen, terwijl de portefeuille nagenoeg geen telecombedrijven, nutsondernemingen, energiewaarden en financials bevat. Een van hun favoriete aandelen is dat van de Franse autotoeleverancier Faurecia. “Het is een aandeel dat de markt niet echt naar waarde schat. Het bedrijf heeft een moeilijke geschiedenis en een reputatie dat het weinig waarde creëert. Maar het management heeft sinds 2008 hard gewerkt. Minder dan de helft van de omzet komt nog uit Europa. Het bedrijf heeft contracten afgesloten met groepen als Volkswagen, Ford en General Motors”, aldus Belvo.

“Het is ook belangrijk voorzichtig te zijn en goede bedrijven in de portefeuille niet te snel te verkopen. De consensus onderschat vaak de capaciteit van marktleiders om hun marktaandeel te verhogen via kleine overnames tegen aantrekkelijke prijzen. Dat was bijvoorbeeld het geval met Brenntag of Bureau Veritas.”

Successen en mislukkingen

Umicore is de enige Belgische waarde in de portefeuille. Belvo is enthousiast over de mogelijkheden die zich voor de groep zullen openen, zodra de capaciteitsverhoging voor de recyclagefabriek in Hoboken voltooid is. Hij verwacht een aanzienlijke koersstijging in de komende twee à drie jaar.

De beheerders zijn er vaak in geslaagd goede beleggingsideeën te vinden. Maar Belvo geeft toe dat er soms keuzes zijn die de verwachtingen niet inlossen, zoals het geval was met Adidas of SAP. “Het eerste verloor terrein op Nike, terwijl SAP bezig is met de overstap naar de cloud. Dat dreigt te wegen op de groeivooruitzichten.”

Echiquier Major

Isin-code: FR0010321828

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content