Haussecombinaties op Market Vectors Gold Miners

Beleggers lopen risico’s als ze slechts één goudmijnaandeel kopen. Een tegenslag kan het bedrijfsmodel in de war sturen en leiden tot een forse koersdaling. Het is daarom raadzaam het risico te spreiden. Dat kunt u voor de goudmijnsector doen met de goudtracker Market Vectors Gold Miners Index (19,36 USD: ticker GDX) die werd gelanceerd door de gespecialiseerde firma Van Eck Global. Sinds 2006 noteert de tracker op de Amerikaanse beurs en hij heeft het grote voordeel dat hij heel wat liquider is dan andere goudmijntrackers. Momenteel heeft de tracker 7,5 miljard USD onder beheer, waarbij het de bedoeling is zo dicht mogelijk de NYSE Arca Gold Miners-index te kopiëren. Tot de belangrijkste posities behoren Goldcorp, Barrack Mines, Newmont Mining, Newcrest Mining, Silver Wheaton en Anglogold Ashanti, om slechts enkele van de bekendste namen te noemen.

Op korte termijn verwachten we dat de goudprijs en dus ook de koersen van de goudmijnaandelen afhankelijk zullen zijn van het tempo van de renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve Bank. Hoe langer de eerste renteverhoging uitblijft en hoe trager de rente wordt opgetrokken, hoe groter de kansen voor een stijgende goudprijs. We geven de voorkeur aan de optieseries die lopen tot januari 2016, omdat de open interest daarin het grootst is. Werk in ieder geval met limieten.

Defensieve callspread

Koop call jan ’16 17 @ 3,60 USD

Schrijf call jan ’16 20 @ 2,05 USD

In deze defensieve callspread stopt u een klein bedrag, maar toch kunt op de vervaldag een fraaie winst boeken als de koers van deze goudmijntracker een beetje aantrekt. De aankoop van de call januari 2016 met uitoefenprijs 17 vergt een investering van 360 USD voor een standaardcontract van 100 onderliggende effecten. Door de gelijktijdige verkoop van de call januari 2016 met strike 20, die at-the-money is, vermindert uw investering alvast met 205 USD, zodat u netto 155 USD (360 – 205) in deze callspread stopt. Staat de koers van GDX op de vervaldag lager dan 17 USD, dan verliest u uw volledige inzet. Op een koers van 18,55 USD speelt u quitte. Bij nog hogere koersen boekt u winst, al wordt die afgetopt op 20 USD. Wordt dat peil bereikt, dan behaalt u een winst van 145 USD of 94 % meer dan uw inzet en daarvoor volstaat een stijging van de onderliggende waarde met amper 3 %.

Put schrijven

Schrijf put jan ’16 18 @ 1,70 USD

Aan het schrijven van de put januari 2016 met strike 18 hangt de aanzienlijke premie van 170 USD vast. Dat komt doordat de koersen van de goudmijnen de laatste maanden heel volatiel zijn, wat de premie beïnvloedt. U lijdt per saldo slechts verlies wanneer de koers van de goudtracker onder 16,30 USD belandt, zodat u over een baissemarge van 16 % beschikt. Sluit de koers van de tracker boven 18 USD (marge van 7 %), dan is de gekregen premie geheel verworven.

Turbo

Koop call jan ’16 21 @ 1,65 USD

Schrijf put jan ’16 18 @ 1,70 USD

Wie wat grotere risico’s neemt met opties, kan veel verdienen op voorwaarde dat het de juiste richting uitgaat. Toch zijn de risico’s niet groter dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken. Via het schrijven (verkopen) van de put januari 2016 met strike 18 krijgt u een premie van 170 USD die u gebruikt voor het kopen van de call januari 2016 met uitoefenprijs 21, die 165 USD kost. U houdt nog een habbekrats van 5 USD over (170 – 165). Bij koersen onder 17,95 USD lijdt u verlies. Tot 21 USD bevindt u zich in een no man’s land, maar wanneer de goudtracker op de vervaldag meer dan 21 USD noteert, behaalt u winst. Het grote voordeel is dat die winst niet wordt afgetopt. Wel moet de tracker met 8 % aantrekken voor het zover is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content