Haussecombinaties op Galapagos

Het biotechbedrijf Galapagos had na zijn beursgang in 2005 een beurskapitalisatie van 70 miljoen euro. Tegenwoordig is dat 2,5 miljard euro. De grote doorbraak kwam er in 2015 met een reumamiddel. Het aandeel werd in maart dit jaar opgenomen in de Bel-20-index, en in juni als eerste biotechnologiebedrijf in de AEX. Vanaf 19 december maakt het ook deel uit van de Stoxx Europe 600-index. Een notering in zulke indexen is erg belangrijk. Het zal financiële instellingen ertoe aanzetten aandelen van Galapagos aan te kopen, onder meer voor hun indexfondsen.

Er is nog een factor die de koers in de eerste helft van volgend jaar hoger kan sturen. Het in Mechelen gevestigde bedrijf is onlangs gestart met een fase I-studie met het medicijn GLPG2737 tegen cystic fibrosis (taaislijmziekte of mucoviscidose). De resultaten worden verwacht in het tweede kwartaal van 2017. Als die positief zijn, kan de koers opnieuw een boost krijgen.

Premie pakken

• Schrijf put Galapagos juni ’17 met uitoefenprijs 56 euro @ 6,30 euro

Met deze put bent u tot 16 juni 2017 verplicht aandelen van Galapagos te kopen tegen 56 euro. Dat is ongeveer de huidige koers. Voor het opnemen van die verplichting ontvangt u wel direct 6,30 euro. Als de koers tegen midden volgend jaar lager staat dan 56 euro, moet u kopen tegen 56 euro, maar u hebt wel al 11 procent winst gemaakt met de ontvangen premie. In feite koopt u dan tegen 49,7 euro. Stijgt de koers tot boven 56 euro, dan zal niemand u ertoe verplichten de aandelen te kopen tegen 56 euro. De ontvangen premie blijft van u. U hoeft niets te doen.

Gratis combinatie

• Koop 2 call juni 2017 Galapagos met uitoefenprijs 65 euro @ 3,20 euro

• Schrijf 1 call juni 2017 Galapagos met uitoefenprijs 55 euro @ 6,95 euro

Voor beleggers die liever een combinatiepositie uitbouwen, geven we deze call backspread mee. Dat is een haussestrategie met een onbeperkt winstpotentieel, maar waarvan het verlies wel beperkt is. We schrijven een call die in-the-money is (de uitoefenprijs ligt lager dan de koers van het onderliggende aandeel). Tegelijk kopen we het dubbele aantal out-of-the-money-calls (uitoefenprijs boven de huidige aandelenkoers) met dezelfde afloopdatum. Die combinatie kost geen geld. U koopt twee calls juni 2017 en betaalt daarvoor 6,40 euro (2 x 3,20). Tegelijk ontvangt u van de geschreven call 6,95 euro. Het grootst mogelijke verlies is 10 euro. Dat doet zich voor als de koers stijgt tot net 65 euro. Uw gekochte calls worden dan waardeloos, terwijl u de geschreven call moet sluiten tegen betaling van 10 euro (65 – 55). Maar we rekenen uiteraard op een koersstijging. Als de koers boven 65 euro klimt, is uw winstpotentieel onbegrensd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content