Hartveroverend

Bernard Bouillot en Anne Verhamme brengen met hart en ziel een ode aan de Franse streekkeuken.

Het innemende eethuisje La Clef des Champs heeft een ziel. Dat komt niet alleen door de smakelijke “cuisine du terroir” en het knusse interieur, maar ook en vooral door de persoonlijke manier waarop de Vlaamse Anne Verhamme en de Fransman Bernard Bouillot hun bezoekers onthalen.

Bernard “le bienheureux” zag het levenslicht in de Bourgogne, werd grootgebracht met landelijke bereidingen van grootmoeder, studeerde fotografie in Parijs en deed zijn intrede in de Belgische horeca aan het fornuis van het eens zo vermaarde Gentse eethuis Mammelokker. Op een dag meldde de kok zich met onuitstaanbare kiespijn bij de dichtstbijzijnde tandarts : Anne Verhamme. Het was liefde op het eerste gezicht. De twee pakten hun koffers om zich op een tropisch eiland te vestigen, maar belandden uiteindelijk tussen de antiquairs in de Brusselse Rollebeekstraat waar zij een charmante bistro openden.

Anne ontvangt en bedient vastberaden en vriendelijk, terwijl Bernard de keuken superviseert. De eetzaal, die onlangs in het nieuw werd gestoken, biedt uitzicht op de witbetegelde keuken. Blauwe tapijten en tafelkleden en zongele muren met vermakelijke naïeve schilderijen van Bernard brengen warmte en gezelligheid.

De viertalige spijskaart vermeldt voornamelijk “bonne bouffe” uit de tijdloze Franse streekkeuken, zoals linzensalade (290 fr.), gevulde varkenspoot Vouvray (460 fr.), bouillabaisse (730 fr.), warme worst met pistaches uit Lyon (550 fr.) en snoekbaarsfilet met blanke botersaus (860 fr.). Onder de titel “Les Plats Canaille” vindt men regionale monumenten zoals cassoulet (750 fr.), haantje in Cahors-wijn (670 fr.) en kalfskop (690 fr.). Aantrekkelijk geprijsd is het “menu campagnard”, dat voor 990 frank een keuze biedt uit zeven voor- en zes hoofdgerechten.

Wij proefden een royale gemengde salade met vlees van tomaten en krokant gebakken spekblokjes (330 fr.) en een smakelijke soep van krab met reepjes surimi (surrogaatkrab) als teleurstellende garnering (360 fr.). Het hoofdgerecht was een onvervalste andouillette A.A.A.A.A. à la Beaujolaise, gevuld met goed gekruide tripes (pens, maag) (570 fr). A.A.A.A.A. is de afkorting van “Association amicale des amateurs d’authentiques andouillettes” : de vereniging van varkensworstspecialisten die de oorspronkelijkheid van het recept controleert. Daarna volgde een zorgvuldig gebraden lamskroon met aardappelgratin en beetgare groenten in een bakje van filodeeg (690 fr.). De smakelijke en verzorgde maaltijd werd waardig afgerond door prima chocolademousse (260 fr.).

La Clef des Champs wordt vooral bezocht door Vlamingen en eurocraten. Aan klanten ontbreekt het niet, daarom is reserveren aan te raden.

PIETER VAN DOVEREN

Anne Verhamme en Bernard Bouillot Ontvangen in hun bistro met warmte en gezelligheid, zoals thuis in de huiskamer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content