Hartelijk gefeliciteerd met uw wenskaart

Een wenskaart om moslims te feliciteren met het einde van de ramadan? Het is lang zo gek nog niet. Kerkwerk Multicultureel Samenleven haalt een verkochte oplage van liefst 10.000 stuks.

Omstreeks 6 december vieren de moslims het einde van de ramadan. Sinds vijf jaar is dat een aanleiding voor Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) om een voorgedrukte kaart te verdelen waarmee mensen hun moslimburen en -vrienden kunnen gelukwensen.

Op de kaart staat vooraan een afdruk van een kaligrafisch kunstwerk, en binnenin een korte wens in het Nederlands, Frans, Engels, Turks en Arabisch. “Op die manier willen we de banden tussen moslims en niet-moslims aanhalen. Het is in de eerste plaats bedoeld om de integratie te bevorderen,” zegt Didier Vanderslycke, woordvoerder van KMS.

De wenskaart wordt gedrukt op 10.000 exemplaren. In Vlaanderen verloopt de distributie via een los circuit van scholen en ziekenhuizen, in Brussel worden de kaarten verdeeld door de organisatie El Kalima. Een kaart kost 0,25 euro. “Dat is net iets meer dan de kostprijs,” aldus Vanderslycke. Het topstuk van de KMS-publicaties is de kalender Feesten met de buren, die via Wereldwinkels en Kerk&Wereld worden verkocht. Gemiddeld gaan er 3000 over de toonbank.

“De publicaties zijn een ondersteunende activiteit, maar dan met een sociaal engagement,” zegt Vanderslycke. “In onze kalender staat bijvoorbeeld een artikel dat oproept om feestdagen van andere religies in het arbeidsreglement te erkennen.”

KMS, dat werd opgericht als een deelorganisatie van Broederlijk Delen, werkt met minimale winstmarges. Het gros van de werkingskosten wordt gedekt door giften en toelagen van de stichtende leden Welzijnszorg en Broederlijk Delen. Daarnaast krijgt KMS ook geregeld projectsubsidies van het Vlaams ministerie van Welzijn en Gelijke Kansen. De zelfstandige vzw heeft twee fulltime krachten in dienst voor de ontwikkeling van het drukwerk en de organisatie van vormingswerk. De layout wordt uitbesteed.

Wenskaarten voor andergelovigen blijken trouwens een blinde vlek in de markt. Vanderslycke: “We krijgen heel wat vragen om ook voor joodse en boeddhistische feestdagen kaarten uit te geven. Wie de wenskaartenmarkt op een verstandige manier analyseert, vindt hier mogelijkheden.”

Wouter De Broeck [{ssquf}]

“Wie op een rijtje zet welke godsdienst op welk moment wat viert, ontdekt een behoorlijk marktpotentieel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content