Happy’s

Vlotte, moderne brasserie langs de snelweg.

Als horecaondernemer probeer je een product in de markt te zetten dat beantwoordt aan actuele behoeftes en waarmee je geld kan verdienen. Bijna iedereen houdt van lekker eten, maar lang niet iedereen kan zich een maaltijd in een toprestaurant veroorloven. In tijden dat eersteklas producten bijna onbetaalbaar zijn (kijk naar de evolutie van de visprijzen), dat geschoold en gemotiveerd personeel niet alleen moeilijk te vinden maar ook onbetaalbaar is door de zware sociale lasten, is een arbeidsintensief gastronomisch restaurant niet meteen de horecaformule waarmee geld te rapen valt.

Nochtans tonen de cijfers aan dat we meer dan ooit buitenshuis tafelen. We kiezen voor een snelle hap of voor de gezelligheid en het vertier van een drukke brasserie, een schemerig eetcafé, een sfeervol loungerestaurant of een spannende exoot. In wereldsteden als Londen of New York zijn grote, moderne brasserieën geliefd. Daar mikken de investeerders op de grote toeloop en nemen genoegen met winstmarges van enkele procenten. De Belgische horeca daarentegen investeert eerder voorzichtig en klein. Slechts sporadisch steekt er een verfrissend initiatief de kop op.

Happy’s is een voorbeeld: een moderne bar én restaurant aan de afrit nr. 5 (Waver Noord) van de E411, op vijftien minuten rijden van Brussel. De idee en de inrichting komen van Benoît Barry, die eveneens de fraaie, aangrenzende decoratiewinkel beheert. Happy’s heeft royale afmetingen en bestaat uit één grote, open ruimte. Een monumentale trap en een oranje liftkooi verbinden de bar op het gelijkvloers met het restaurant op de tussenverdieping. Het geheel wordt overkoepeld door een naakt dakgeraamte van hout. De ‘No Fruit’lampen van Dark en het vrolijk gekleurde meubilair brengen de gepaste sfeer om happy te zijn.

Wij kregen een tafeltje boven aan de balustrade toegewezen en hadden van daaruit uitzicht op het gebeuren aan de bar en de loungehoek met piano en haardvuur. Happy is dagelijks non-stop geopend van 7.45 uur tot 23.00 uur. Voor de ouders die hun kinderen naar school hebben gebracht, begint de dag met een ontbijt met vers geperst fruitsap, croissants, boter, marmelade, koffie of thee (8 euro). ‘s Middags zijn de dagschotel (10 euro) en de tweegangenlunch (15 euro) populair. En ‘s avonds komt er op tafel een stukje linnen, is de ambiance meer cosy en kiezen de gasten veelal voor tapas aan de bar of een à-la-cartemaaltijd op de mezzanine.

De spijskaart is uitgebreid en gevarieerd. Het repertoire gaat van klassiekers uit de Belgische keuken tot meer exotische bereidingen zoals sushi en sashimi. De wijnkaart is overwegend Frans (het restaurant ligt nu eenmaal in Wallonië!), de sommelier was onbekwaam en de keuze onder de 30 euro bleek beperkt.

Wij proefden van correcte garnaalkroketten (12 euro) en een absoluut lekkere, warme tatin van gekonfijte tomaten en aubergines met ijs van geitenkaas (14 euro). Hoofdgerechten waren: een royaal stuk gegrilde tonijn (met lastige pezen) met gewokte groenten, soja en koriander (20 euro) en kabeljauw met koude carpaccio van tomaten en taboulé (18,80 euro). Een verzorgd gepresenteerd chocoladetaartje met noten en pralinéijs (6,50 euro) sloot deze redelijke maaltijd af.

KAART BAR-RESTAURANT HAPPY’S **

Chaussée des Collines 106

1300 Waver

tel. 010 22 22 40

www.restohappys.be

Dagelijks geopend van 7.45 uur tot 23.00 uur.

Kader: vrolijk modern.

Onthaal en bediening: vlot maar slordig.

Keuken: vermakelijk en soms zelfs smakelijk.

De beoordeling gaat van

1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content