HANDIGE HULP

Helping Hands, een zelfstandig secretariaat, creëerde een netwerk met 30 andere zelfstandigen, vernuftig inspelend op de uitbestedingstrend.

Om pieken in de bedrijfsactiviteit op te vangen, denken de meeste managers spontaan aan interimkrachten. Maar er is een alternatief : vele taken kunnen immers worden uitbesteed aan zelfstandigen. Dat is de formule die Els Meulenijzer (30j.) aanprijst vanuit haar Helping Hands-kantoor in Sterrebeek.

“Tot vóór enkele jaren werkte ik als directiesecretaresse in diverse bedrijven. Toen bij mijn laatste werkgever de job abrupt tot een einde kwam, maakte ik van de nood een deugd : voortaan zou ik mijn secretariaatservaring verzilveren als zelfstandige. In de economisch erg actieve regio van Zaventem, Vilvoorde, de oostrand van Brussel, moest dat lukken,” vertelt Els Meulenijzer. Ze vond spoedig flink wat bedrijven die geregeld een beroep op haar deden voor secretariaatsdiensten als tekstverwerking, administratie, gepersonaliseerde telefoonpermanentie, mailings… “Had ik zelf te veel werk, dan besteedde ik het op mijn beurt uit aan een andere zelfstandige.” Zo groeide haar overtuiging dat zelfstandigen een netwerk konden vormen waaraan kmo’s, maar ook grotere ondernemingen diverse taken konden toevertrouwen. Misschien een tikje duurder dan het inhuren van uitzendkrachten, maar met grote voordelen : de klant is verzekerd van de vaste kwaliteit van het geleverde werk, hij moet niet telkens opnieuw alles uitleggen aan steeds wisselende interims, hij moet er geen personeelsadministratie of sociale bijdragen voor regelen, en hij kan bij één centrale terecht voor zeer uiteenlopende diensten. Want Helping Hands is inmiddels uitgegroeid tot een pool van zo’n 30 zelfstandige dienstverleners met een breed gamma van competenties : secretaressen, informatici, boekhouders, vertalers en tolken, copywriters, ontwerpers, marketeers, specialisten in milieuadvies, office management… Elk van hen behoudt zijn zelfstandigheid en regelt zijn eigen business, maar krijgt ook werk toegespeeld via de draaischijf Helping Hands, die hen dus deels ontlast van marketing en prospectie om opdrachten binnen te rijven. In ruil staat de dienstverlener een procentje af aan Helping Hands, om de werkingskosten te dragen. De eenmanszaak Helping Hands genereerde over ’96 een omzet van iets meer dan 3 miljoen frank.

De formule werkt. Zo goed zelfs, dat sinds een half jaar een (uiteraard zelfstandige) agente het netwerk nu ook uitbouwt in een tweede regio : West-Vlaanderen. Helping Hands heeft het intussen zo druk dat Els Meulenijzer iemand bij aangeworven heeft : “In vaste dienst,” lacht ze. “Want mijn core business ga ik uiteraard niet in handen geven van een andere zelfstandige.”

ELS MEULENIJZER (HELPING HANDS) Veel diensten kan je beter uitbesteden aan zelfstandigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content