Hacken wordt tastbaar

Target, Yahoo en Equifax. De lijst met prominente slachtoffers van cyberaanvallen is al lang en zal in 2018 langer worden. Komend jaar zullen we ons ook zorgen maken over de volgende, mogelijk nog verontrustendere generatie van hacken.

Essentiële infrastructuur zoals ziekenhuizen, spoorwegen en zelfs nucleaire systemen kan worden gehackt omdat ze met een netwerk verbonden is. Die infrastructuur is ook afhankelijk van een constante stroom data. Weerstations, luchthavens, autowegen en energiecentrales reageren op binnenkomende informatie. Wat als saboteurs die gegevens kunnen vervalsen?

In juni 2017 besefte de kapitein van een schip vlak bij de Russische haven Novorossiejsk opeens dat zijn gps hem de verkeerde informatie gaf. Zijn schip voer op zee en bevond zich niet 32 kilometer landinwaarts. Zeker twintig schepen in de buurt hadden hetzelfde probleem. “Er is onweerlegbaar bewijs dat het bedrog was”, zegt Todd Humphreys van de University of Texas in Austin.

Humphreys maakt zich ook zorgen over de New Yorkse beurs. De handelaars gebruiken een signaal van een atoomklok van het National Physical Laboratory dat volgens hem vervalst kan worden.

Beyza Unal, een wetenschappelijke medewerker bij de denktank voor buitenlandse politiek Chatham House, is bang dat kernwapens kwetsbaar zijn omdat ze afhankelijk zijn van realtime-gegevensuitwisseling. Informatie komt van allerlei bronnen. Een saboteur hoeft dus geen server te hacken, maar kan zijn eigen data creëren en naar de computers sturen die lanceersystemen van kernraketten informeren.

Er zijn geen internationaal erkende veiligheidseisen om kernwapensystemen te beschermen tegen digitale aanvallen. Dat kan in 2018 veranderen.

De auteur is correspondent sociale media van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content