Gulzige beelden

Desktopvideosystemen en het Internet stellen steeds hogere eisen aan de gegevensopslag.

De grote belangstelling voor multimedia en bedrijfsservers doet de markt van de harde schijfeenheden pijlsnel groeien. Terwijl de gebruikers trachten hun gigabytes aan informatie de baas te blijven, ontstaan nieuwe opslagbehoeften.

Eén van de onverwachte hits van 1995 was een goedkoop opslagmedium met herbruikbare schijfjes van 100 megabyte. Het succes van de Zip Drive, die de draagbaarheid van floppy’s combineert met de hoge capaciteit van een traditionele harde schijf, heeft de Amerikaanse fabrikant Iomega zodanig verrast dat hij de vraag niet meer kan volgen. Een Zip Drive kost officieel ongeveer 10.000 frank, de schijf zelf circa 760 frank. Hij heeft de capaciteit van 70 floppy’s. Dat maakt het systeem toereikend voor de organisatie en het transport van grote multimediabestanden of van data met betrekking tot specifieke klanten en projecten. Compaq Computer, 3M en Matsushita Kotobuki Electronics hebben voor dezelfde gebruikers recent de 3,5 duims “floptical” diskette op de markt gebracht, die lees- en schrijfcompatibel is met de traditionele schijfjes, maar 120 MB opslaat.

Dergelijke verwijderbare magnetische en magnetisch-optische drives vullen de kloof tussen de traditionele harde schijf, die snel is maar relatief duur, en de goedkope opslagmedia, zoals de veel tragere tape drives.

Dit concept van hiërarchisch opslagbeheer (HSM, hierarchical storage management) van harde schijf tot tape is afkomstig uit de wereld van de mainframes en wordt steeds belangrijker voor de gebruikers van desktopcomputers, vooral in netwerkomgevingen.

HARDE SCHIJVEN.

Harde schijven blijven echter de focus van de industrie. De technologische ontwikkeling verhoogt de densiteit waarmee data worden opgeslagen met zo’n 60 % per jaar. De koppen hangen nu typisch op 0,0001 millimeter of minder boven de schijven, terwijl de fabrikanten ook die afstand nog proberen te verkleinen. De schokresistentie is enorm geworden en heeft veel bijgedragen tot de verspreiding van de portable.

Een harde schijf van één gigabyte (GB) voor een pc kost vandaag in België een kleine 10.000 frank. Zij is bovendien zo betrouwbaar dat het onwaarschijnlijk is dat ze begeeft voor ze technologisch is voorbijgestreefd. Quantum, om een voorbeeld te nemen, stofte zopas het 5,25-duimsformaat af voor zijn “Bigfoot”-gamma (normale drives zijn nu 3,5 duim, maar tower-pc’s hebben plaats voor 5,25). De schijf crasht volgens de fabrikant ééns in de 300.000 uren (met andere woorden een Mean Time Between Failure van 34 jaar) en wordt drie jaar gewaarborgd, wat de norm lijkt te worden in de sector.

PRIJSEROSIE.

Volgens marktonderzoeker Dataquest dalen de prijzen voor harde schijven nu met tien percent per kwartaal. De fabrikanten reageren met fusies en overnames, met efficiënter werken en met het opzoeken van niches die een grotere marge bieden dan de harde schijven voor pc’s.

Western Digital, de Amerikaanse fabrikant die het meest afhankelijk is van schijven voor pc’s, heeft (late) plannen om de markt van de “bedrijfsopslag” te betreden : in september presenteert het harde schijven voor bedrijfsservers en werkstations. Ze hebben meer opslagvermogen en presteren beter dan pc-schijven. En de marge is groter.

Andere Amerikaanse producenten, zoals Seagate en IBM, kiezen voor dezelfde strategie. IBM heeft zijn divisie voor opslagproducten, die een wat kwijnend bestaan leidde, een nieuwe stimulans gegeven door ze te oriënteren naar producten met een hogere marge : drives voor draagbare computers en bedrijfsservers.

HOGE EISEN.

“Door de grote belangstelling voor toepassingen zoals desktopvideo en het Internet kent de opslagmarkt een enorme boom,” zegt David Trussler, marketing manager voor Europa voor de opslagproducten van IBM. Eén minuut gecomprimeerde MPEG II-video vereist 45 megabyte opslagruimte op de harde schijf, terwijl een schijf van 4 miljard bytes (GB) het minimum is voor een kleine Website. Grote sites van bedrijven hebben nog veel meer nodig. Harde schijven van topniveau draaien sneller en gebruiken de Small Computer Systems Interfacetechnologie (SCSI spreek uit skoesi) om gegevens tegen hogere snelheid over te brengen. Pc-drives, die twee tot drie keer goedkoper zijn, gebruikten traditioneel een tragere interface-technologie, Integrated Drives Electronics (IDE).

Nu sluit de kloof zich echter, omdat de makers van schijven voor pc’s de nieuwe Enhanced IDE-technologie introduceren, die de data-overdracht versnelt tot 13 miljoen bytes per seconde een snelheid die vergelijkbaar is met die van de nieuwste SCSI-drives.

Een andere lonende opslagmarkt is die van schijven voor draagbare computers. Hier bezit IBM een sterke technologische voorsprong dankzij zijn technologie van de koppen met magnetische weerstand, die de capaciteit vergroten van de kleine 2,5-inchschijven die in draagbare computers worden gebruikt.

Western Digital heeft plannen om dit jaar een radicaal nieuwe 3-inch drive te produceren. Dat zou de prijs van de drives voor draagbare computers verlagen, “aangezien 2,5-inch drives historisch moeilijk te maken zijn” volgens een woordvoerder van Western Digital.

Het bedrijf zal 3-inchtechnologie gebruiken die door JTS uit Singapore werd ontwikkeld in samenwerking met Compaq Computer, de Amerikaanse fabrikant van draagbare computers.

Volgens marktonderzoeker IDC zullen dit jaar wereldwijd 115,5 miljoen harde schijven worden verkocht, dertig percent meer dan in 1995. In 1994 hield een onderzoek van Disk/Trends het nog op 83,9 miljoen eenheden in… 1997. Maar het bureau stipt aan dat de bouwers allerminst op hun lauweren kunnen rusten : de technische ontwikkelingen vormen evenveel potentiële struikelblokken.

Financial Times

DE ZIP- EN JAZ DRIVES VAN IOMEGA Verwisselbare schijven van resp. 100 en 1000 megabyte. De Zip kost officieel ca. 8000 frank, met 600 frank voor de schijf. De Jaz drive komt op 20.000 frank, de schijf ongeveer 4000 frank. Richtprijzen zonder BTW.

HARDE SCHIJVEN Prijzen dalen 40 tot zelfs 50 % per jaar.

COLORADO T1000 TAPE BACKUP VAN HP Let erop dat de doorvoertijden van tape drives in minuten worden uitgedrukt. De T1000 haalt 9,5 MB/minuut mits een speciale controller. Hij zet 800 MB data gecomprimeerd op schijf en kost 5500 frank zonder BTW.

Grote harde schijven zijn prachtig, maar tamelijk onnuttig alsze niet gebruikt worden met een geschikte controller. Dat iseen chipset of een kaart waarop de schijven met een datakabelworden aangesloten. De populaire Integrated DriveElectronics (IDE) interface is opgevolgd door Enhanced IDE,dat de belangrijke beperkingen van IDE heeft weggewerkt.EIDE is competitief tegenover de SCSI-interface, die populairis op Macintosh en op de krachtiger pc-systemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content